През ноември Ladyzone.bg празнува своя 10-годишен юбилей. По този повод заедно с предаването "Тази събота и неделя" започнахме поредицата "разЛИЧНИ истории", в която 5 жени ще говорят открито за личния си и професионален свят, за битките, през които са минали и за настоящето, в което са щастливи. Всяка история е поставена в по-широкия обществен контекст, обяснен от специалист. Петата ни тема е посветена на жените, които са избрали да имат повече от две деца, но и не спират да работят. Ето какво споделя с нас психологът и социолог Детелина Стаменова за идеята да бъдеш многодетна майка днес:

Примерите, които имам за многодетни майки около мен са може би около 4 и само една от тях отговаря на стереотипа за домакиня. Три от тях са жени, които носят майчинствата си и кариерите си с гордост и удоволствие. Изобщо в България имаме от много отдавна примери на успешни майки, успели и в кариерата си – и веднага ми изниква образът на Юлия Берберян. Спомням си и едно старо вече изследване, според което са около 6% семействата с добри доходи и три или повече деца. Тъй като държавната помощ не е впечатляваща, обикновено това са хора, които буквално решават да инвестират и в това да имат деца.

Реално да имаш деца е вид богатство. Не е в банката обаче.

В същото време около 4% от семействата са с 3 и повече деца, което ги прави изключение. Нещо повече – в изследване на УНИЦЕФ от миналата година сред ученици, повечето от тях не разбират и не припознават многодетния модел на семейство, защото нямат и опит, не са го виждали. В данните категорично доминира представата за двудетния модел на желаното семейство.

Общо взето моделът на семейство с две деца става с едно дете – и причините за това са икономически. Навсякъде по света големият брой деца е свързан с бедността и оцеляването на подрастващите. Това не е психологически анализ, по-скоро социологически, но факт е, че кризата от 1998-а има ефект и върху това, че много семейства остават с едно дете.

Най-често реагираме негативно на нещата, които не познаваме и към които имаме своите предразсъдъци. Така че неразбирането на многодетните семейства е свързано и с личните ни съмнения дали самите ние бихме могли да се справим с такъв ангажимент.

От друга страна, съществува и бременнохолизмът - това е, когато една жена физически и психически наистина обича да е бременна. Това е свързано с едни вътрешни процеси, които препращат към някаква ранна детска травма, защото понякога чисто икономически човек не може да има деца повече, а прави 6-7.

Росица е майка на три деца, родени в различни етапи от живота й. През годините тя е управлява екипи с повече от 400 души. Нейната история очаквайте тази неделя.
Снимка: Евгений Милов

Тази неделя очаквайте разЛичната история на Росица Манева, мениджър и майка на три деца в предаването "Тази събота и неделя"

  • Росица Манева, която е овладяла баланса между кариерата и голямото семейство
  • разЛични истории: Теодора Славова, която избра кариерата пред семейния живот
  • Не намираш човека, с когото да създадеш семейство и деца? Това не те прави "грешка в системата"
  • "разЛични истории": Бо, която превърна страданието си в кауза (ВИДЕО)
  • Домашното насилие е неудобна тема, защото често жертвите са тези, които го прикриват
  • Пет жени пожарникари: Ако нашата сила ви плаши, това е ваша слабост!
  • разЛични истории: Петя Боевска, която координира подслона на бежанци в Северен Ирак
  • Защо професия, в която личното време престава да бъде лично, не е "губене на време"
  • Ралица Михаилова: С поредицата "разЛИЧНИ истории" искаме да кажем, че всеки е важен и всяка история е важна
  • Ем - "една от най-важните жени в Америка", не е слаба и това е нейната сила

Детелина Стаменова е психотерапевт с голяма индивидуална практика. Завършила е юридическа психология и социология, преминала е четиригодишно психотерапевтично обучение и е сертифицирана да работи като психотерапевт след години лична психотерапия и супервизии от водещи психотерапевти.

Тя е познато лице от екрана като гост на различни предавания, в които се дискутират аспекти на психологическите проблеми. Детелина Стаменова е редактор на няколко книги, сред които "Войната с храната", посветена на хранителните разстройства. В личния си сайт поддържа блог, в който пише по различни теми, свързани с психотерапията и психологията.

Повече за нея и от нея ще намерите тук - www.detelinastamenova.com