В последната история от поредицата, с която отбелязваме 10-ия си рожден ден, ви срещаме с Росица Манева, която е овладяла баланса между кариера и семейство и вярва, че всяка жена може да има живота, за който мечтае. 

Те могат да променят, да вдъхновяват, да управляват, да водят битки, да създават. Все повече жени в Европа са лидери на мнение, управляващи бизнеси и взимащи решения в политиката. За периода от 2014 до 2019-а се наблюдава 17% ръст на жените, които вземат решения в бизнеса. А за последните 10 години е нараснал и броят на жените в европейския парламент. Въпреки това ще се необходими повече от 60 години, за да се достигне равенство в ЕС между половете.

"В България профилът на жените е, че те са които доминиращо и се грижат за децата - отбелязва психологът Детелина Стаменова. - Въпреки че расте процентът на мъжете, които се грижат за децата си и ходят по детските площадки с тях, все още основните присъстващи на пейките са жените".

"Ние сме малко по-склонни да сме толерантният и да изчакаме преди да дадем присъда. Много по-адаптивни, когато имаме много неща да свършим и това е пряко свързано с всички ангажименти, които имаме. Когато си се реализирал и като майка, и съпруга, в ежедневието работното време е 24 часа, защото то никога не свършва", казва Росица Манева.

Снимка: Евгений Милов

Росица Манева е от тези жени. Тя е на 43. Повече от 20 години работи като директор в големи телекомуникационни и ИТ компании. Съпруга и майка. "Бяхме в Лисабон на една конференция, на която присъствахме 70 партньора и отивайки там, аз осъзнавам, че има 70 компании, 70 CEO-та, от които единствената жена съм аз", спомня си тя и подчертава, че никога до момента не се е чувствала дискриминирана от мъжете.

През годините Росица е управлява екипи с повече от 400 души. Нещото, което развивам непрекъснато, е да бъда много силен екипен играч, споделя тя.

Снимка: Евгений Милов

Росица е и майка на 3 деца. Ражда ги в различен период от своя живот, но никога пред нея не е стоял въпросът "кариерата или семейството", защото вярва, че една жена може да постигне всичките си мечти.

"От самото начало на моето кариерно развитие не си позволих да поставя нещата или-или, защото, ако бях си позволила да ги поставя така, това означава, че наистина плащам цена, а плащането на цена го усещам като да се лишиш от нещо и да не ти е много комфортно. Това не беше моят избор", казва тя.

Снимка: Евгений Милов

Част от страховете, които изправят една жена пред подобна дилема – професия или семейство, са свързани с това дали тя ще успее да отговори на всички очаквания към нея, дали някой няма да я измести, дали ще запази независимостта си, дали ще успее да предложи сигурно бъдеще за децата си.

"Можеш да си постигаш мечтите и не е нужно да плащаш цена, или поне не е нужно да живееш с мисълта, че плащаш такава. Този път е свързан с вземане на трудни решения, промени, които са част от пътя. Да си готов за промяна. Лесно да се адаптираш, за да може да си следваш пътя... Да искаш това да е твоят живот. Това е формулата", смята Росица.

"Това, което децата ни дават, е задоволяване на потребността ни от една изключително интимна връзка, която няма нищо общо със сексуалността – това, че сме приети, разбрани, любов безкористна и се оказва по-най-добрия начин за една жена", обяснява психологът Детелина Стаменова.

Снимка: Евгений Милов

За решението да има три деца Росица споделя: "Първото си дете го родих на 29, второто на 35 и третото на 43 и при това съвсем осъзнат избор е да имам 3 деца. Много страхове бяха свързани с това, достатъчно добра майка ли съм. Достатъчно време ли отделям на децата си. Това може би е един от най-големите ми страхове. След второто дете виждам, че децата са много различни, за щастие, и се научих да слушам децата, да гледам през техните очи. Много ми е полезно и за бизнеса. Сега имам 16-годишен тийнейджър, който се занимава с дигиталните технологии и през неговите очи, животът изглежда доста по-различен от това, което аз виждам".

Снимка: Евгений Милов

Според Детелина Стаменова много хора с 3 или повече деца реално лишават себе си от материалните придобивки и това решение често пъти е съпроводено с неудобства, но с голямо лично удовлетворение.

  • Да имаш деца е вид богатство. Не е в банката обаче
  • разЛични истории: Теодора Славова, която избра кариерата пред семейния живот
  • Не намираш човека, с когото да създадеш семейство и деца? Това не те прави "грешка в системата"
  • "разЛични истории": Бо, която превърна страданието си в кауза (ВИДЕО)
  • Домашното насилие е неудобна тема, защото често жертвите са тези, които го прикриват
  • Пет жени пожарникари: Ако нашата сила ви плаши, това е ваша слабост!
  • разЛични истории: Петя Боевска, която координира подслона на бежанци в Северен Ирак
  • Защо професия, в която личното време престава да бъде лично, не е "губене на време"
  • Ралица Михаилова: С поредицата "разЛИЧНИ истории" искаме да кажем, че всеки е важен и всяка история е важна
  • Ем - "една от най-важните жени в Америка", не е слаба и това е нейната сила