На 10 ноември 2007 г. света напуска един от великите гласове в съвременната американска литература - Нормaн Мейлър, гениален автор с арогантен тон, известен с острата си критика към политиката на правителството. Отдаваме почит към един от пионерите на Новата журналистика, съчетаваща репортажа с литературни елементи, като ви предлагаме избрани мисли от писателя, автор на 40 романа (сред които култовия му дебютен "Голите и мъртвите") и двукратен носител на престижната награда "Пулицър" през 1969 и 1980 г.

Снимка: Getty Images

"Ако някой не е достатъчно талантлив, за да стане писател, не е достатъчно умен, за да стане адвокат и ръцете му треперят твърде много, за да извършва операции, той става журналист."

"В крайна сметка герой е този, който спори с боговете и по този начин предизвиква дяволите да оспорват неговото схващане. Колкото повече може да постигне един човек, толкова повече може да бъде сигурен, че дяволът ще обитава в неговото творчество."

"На никое сърце не му е толкова тежко, колкото на плахото сърце."

"Безрадостна е моята религия, неспокойна от тревоги, защото за да вярваш в Бога се изисква не любов, а смелост. Любовта идва като награда."

Снимка: Getty Images

"Модерната демокрация е тирания, чиито граници са обаче неопределени; човек открива колко далече може да отиде единствено като пътува по права линия, докато не бъде спрян."

"Има едно нещо, което съм научил през всичките тези години, и то е да не правя любов, когато наистина не го чувствам; едва ли има нещо по-лошо, което бихте могли да си причините от това."

"Страхотният секс е нещо апокалиптично. Няма такова нещо като страхотен секс, освен ако моментът не е апокалиптичен."

Снимка: Getty Images

"Любовта си е любов - можеш да я намериш у всекиго, можеш да я намериш навсякъде. Въпросът е, че никога не можеш да я задържиш. Не и докато не си готов да умреш за нея."

"Бракът има четири етапа - първият е ухажването, след това женитбата, после децата, и накрая – последния етап, без който не можете да опознаете напълно жената, е разводът."

"Не познаваш достатъчно една жена, докато не се срещнеш с нея в съда."

"Тежките думи живеят в подземието на сърцето."

Снимка: Getty Images

"Във всеки един момент от съществуването си човек или израства в нещо повече или се свива до нещо по-малко. Човек винаги живее малко повече или си отива малко по малко."

"Съществуваше такъв житейски закон, така жесток и справедлив, който изискваше от човека или да израства, или да плати много повече, за да си остане същия."

"Ужасът на 20 век се състои в размера на всяко събитие и оскъдността на неговото отразяване."

"Съществува скрит импулс към порнографията, толкова силен, че половината свят на бизнеса е пиян от този вид полусекс, който съдържат и рекламите."

Снимка: Getty Images

"Можете да се потопите в праведен гняв, но последствията са доста евтини. Номерът е да се превърнете в инструмент на своята собствена политика. Независимо дали ви харесва или не, това постига най-голяма ефективност."

"Нищо друго няма по-голямо значение в целия свят от това да знаете, че сте прав, а световната вълна е в грешка и тази вълна се разбива във вас."

"Мисля, че не е добре човек да говори за настоящата си работа, защото тя разваля нещо в основата на творческия акт. Това разрежда напрежението."

"Крайната цел на изкуството е да засили, дори ако е необходимо, да изостри моралното съзнание на хората."

"Революциите са периодите в историята, когато индивидите имат най-голямо значение."

"Светът не е това, което бих искал да бъде. Но тогава никой никога не ми каза, че съм имал право да го проектирам."

"И Бог като нас страда от амбицията да направи съдбата по-необикновена, отколкото е била предвидена за него – да, Бог е като мен, но малко повече."

"Съществува една популярна заблуда за човека като нещо средно между животното и ангела. Всъщност човекът е преход между животното и Бога."

"Желанието за успех е като смазка за тайната проституция на душата."

"Не мисля, че животът е нещо абсурдно. Мисля, че всичко ние сме тук поради някаква огромна цел. Мисля, че се смаляваме от необятността на целта, заради която сме тук."