На 13 септември 1916 г. света напуска уелският писател Роалд Дал, останал в историята като един от най-интересните и увлекателни създатели на детски приказки, автор е на книги за деца като "Чарли и шоколадовата фабрика".

Роалд Дал е кръстен от родителите си на полярния изследовател Руал Амундсен. Когато е едва на 4-годишна възраст, умират сестра му и баща му. Участва като пилот във Втората световна война, като на 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива, ранен е тежко и за известно време губи зрението си. След като се възстановява, се връща на бойното поле отново като пилот в началото на 1942 г. Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат 5 деца. Днес се навършват 107 години от рожднието на Роалд Дал, а ние го почитаме с вечните му цитати.

Снимка: Getty Images

"Човек с добри мисли никога не може да бъде грозен. Може да имаш крив нос, сбъркана уста, двойна брадичка или криви зъби, но ако имаш добри мисли, те ще блестят от твоето лице и ще направят така, че да изглеждаш добре."

"Има нещо смешно в майките и бащите. Дори детето им да е най-гнусното същество, което може да си представите, те продължават да си мислят, че то е прекрасно."

"И най-вече гледай с блясък в очите целия свят около себе си, защото най-великите тайни винаги се крият на най-невероятните места. Тези, които не вярват в магия, никога няма да ги открият."

"Животът е много по-забавен, ако си играеш."

"Няма непознати - само приятели, с които още не си се запознал."

Снимка: Getty Images

"Няма значение кой си и как изглеждаш, ако има някой, който да те обича истински."

"Ако ти си добър, добър е и твоят живот."

"Възрастните са сложни същества, изтъкани от чудатости и тайни."

"Човек е глупак, щом е решил да става писател. Всичко, което получава в замяна е абсолютната свобода. Няма друг господар освен душата си, и вярвам, че именно заради това го прави."

"Тайната на живота е да станеш много, много добър в нещо много, много трудно."

"Малко глупости от време на време са наслада и за най-мъдрия човек."