В началото на есента ново дългоочаквано заглавие от Роалд Дал ще зарадва малките читатели. „Отвратителни рими“ е книжка със забавни истории, в които чудатият писател разказва 6 познати на всички ни приказки по нов и необичаен начин - и то в рими. Книгата е съпътствана с емблематичните черно-бели илюстрации на Куентин Блейк,  заема своето място сред останалите знаменити произведения на Роалд Дал.

„Отвратителни рими“ е най-кратката творба на британския писател, но въпреки това тя изобилства от всичко онова, което го превръща в любимия разказвач на милиони деца по света – неочаквани обрати, хаплив език и неподражаем хумор.

Този път Роалд Дал се превъплъщава в ролята на поет, за да ни срещне с известни и обичани персонажи като Червената шапчица, Вълка, Пепеляшка, Златокоска и трите прасенца. Но тъй като писателят не е почитател на финали от типа „И заживели щастливо до края на дните си“, алтернативният край на приказките със сигурност ще изненада (и дори шокира) читателите.

 

Целта на Роалд Дал е да представи пред публиката истината, за да излезе наяве онова, което в действителност се е случило с тези герои. Затова дали Пепеляшка ще се омъжи за красивия принц и ще оцелеят ли трите прасенца след атаката на вълка – не е съвсем сигурно. 

Нестандартният поглед на Роалд Дал към обичаните приказки, провокира BBC да екранизира „Отвратителни рими“. Филмът, който излиза през 2016 г., е отличен с няколко награди и носи на създателите си номинация за Оскар в категория „Най-добра късометражна анимация“. 

По традиция 10% от авторското възнаграждение от продажбата на „Отвратителни рими“, както и на всички останали книги на Роалд Дал, се даряват на фондация „Роалд Дал“. Организацията подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани. Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия.  За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на разказвача. 

Прочетете откъс от "Отвратителни рими" от Роалд Дал, която излиза от издателство "Ентусиаст“ в превод от Катя Перчинкова. >>>

Пепеляшка 

Мислите, че знаете тази приказка добре.

Но грешите. Истинската ще ви потресе.

Фалшивата − онази, която вие знаете,

скалъпена преди години била е...

Направили я по-весела и лековата, 

само и само да не плашат децата.

Все пак началото вярно е почти,

където се разказва как Грозните сестри,

нагиздени поели към бала в палата,

докато Пепеляшка горката

останала заключена в мръсното мазе,

пълно с изгладнели плъхове.

Гадинките започнали да ѝ гризат нозете.

Тя завикала: „Помощ! Навън ме пуснете!“

Виковете чула феята добра

и се появила сред облак светлина.

„Добре ли си, скъпа?“, попитала тя.  

Пепеляшка се сопнала: „Едва се държа!“

По стената заблъскала яростно с юмрук

и извикала: „Искам на бала! Измъкни ме оттук!

Другите отидоха на дискотека в двореца!

Искам нова рокля! Искам и карета!

И обеци диамантени със златен обков!

Сребърни пантофки и чорапогащник нов!

Ако отида на бала така пременена,

красивият принц ще се влюби във мене!“

Феята възкликнала: „Но така кажи!“

И от вълшебната пръчица хвръкнали искри.

След миг Пепеляшка се озовала на бала

и в танц вихрен с принца се завъртяла.

Щом видели я притисната в силните му гърди,

от завист разтреперили се Грозните сестри.

Самият принц пък зяпал я с отворена уста,

онемял и запленен от дивната ѝ красота.

Часовникът тогава ударил полунощ

и звънът му отекнал из двореца с мощ.

Пепеляшка възкликнала: „Трябва да вървя!

Иначе вкъщи ще ми извият врата!“