Архипелагът Свалбард се намира в Северния ледовит океан. Далечният норвежки архипелаг приютява тюлени, мечки и птици, но разтапянето на ледовете и замърсяването заплашват оцеляването им.

От 1970 г. средната температура в Свалбард се е повишила с 4 градуса, а зимните температури са скочили със 7 градуса, според доклад, публикуван този февруари от Норвежкия център за климатични услуги. Докладът предвижда, че до 2100 г. температурата в Свалбард ще се покачи с още от 7 до 10 градуса.

От 1979 г. арктическият морски лед спада с 12% всяко десетилетие, като най-явните промени са в Свалбард и Баренцово море.

Стопяването на ледниците и омекотяването на площите земя води до чести свлачища и лавини, които застрашават къщите в долината.

Свалбард, какъвто го познаваме, изчезва. Арктика, каквато я познаваме днес, изчезва заради глобалното затопляне. Това е предупреждение за предстоящите промени, които ще настъпят на земята. В последните 30 години температурите на Свалбард са се вдигнали с 10 градуса. Океанът е по-топъл и вече няма морски лед на фиордите

Ким Холмен, директор на Норвежкия полярен институт

Директорът на Норвежкия полярен институт Ким Холмен живее в Свалбард от 30 години. Той описва промените на Норвежкия архипелаг като значителни, бързи и необратими.