Тези 5 дами са единственият екип, съставен само от жени, в 57-годишната история на пожарната в Палм Бийч, Флорида. Работата им ги отвежда на най-горещите места. При това буквално. Те са там, където има пожари, за да ги потушават.

Това са лейтенанти Кристина Краковски и Келси Крживада, фелдшер пожарникар Джули Дъдли, капитан Моника Марзуло и инженер шофьор Санди Ладевски.

  • Росица Манева, която е овладяла баланса между кариерата и голямото семейство
  • Да имаш деца е вид богатство. Не е в банката обаче
  • разЛични истории: Теодора Славова, която избра кариерата пред семейния живот
  • Не намираш човека, с когото да създадеш семейство и деца? Това не те прави "грешка в системата"
  • "разЛични истории": Бо, която превърна страданието си в кауза (ВИДЕО)
  • Домашното насилие е неудобна тема, защото често жертвите са тези, които го прикриват
  • разЛични истории: Петя Боевска, която координира подслона на бежанци в Северен Ирак
  • Защо професия, в която личното време престава да бъде лично, не е "губене на време"
  • Ралица Михаилова: С поредицата "разЛИЧНИ истории" искаме да кажем, че всеки е важен и всяка история е важна
  • Ем - "една от най-важните жени в Америка", не е слаба и това е нейната сила

Дамите са на различна възраст, повечето майки и с деца. Свързва ги не само професията им, но и желанието да накарат повече жени да следват избора си и да се движат нагоре в кариерата си.

Свикнали сме пожарникар да е предимно мъжка професия. Това е причина на петте жени също да не са спестени някои проблеми, когато избират тази работа.

„Да си пожарникар ти дава много сила, а всъщото време е унизително колко малко жени пожарникари има“, каза Краковски в интервю за „Добро утро Америка“. "Защо да не можем и ние да правим същото като мъжете? От нас се очаква да покриваме едни и същи стандарти за физическа кондиция. Това означава, че трябва да се отнасят еднакво към всички ни."

Факт е, че пожарната в Палм Бийч е изключение от общоприетото. Шефът й Джеймс Иполито казва пред сайта GMA, че на национално ниво жените пожарникари представляват 4% от професионалните пожарникари. В техния отдел обаче те са 11%.

"Като работодател, който дава равни възможности, всеки, независимо от пола, който отговаря на изискванията за изпълнение на работата и е квалифициран за нашия отдел, може да бъде нает. 58% от жените пожарникари при нас са с ранг лейтенант или по-висок."

Джули Дъдли е другата жена от екипа, избрала да е близо до пламъците. Нейната позиция е фелдшер пожарникар.

"Никога не се извинявайте, че сте силна жена!", пише в Инстаграма си тя. Ако нашата сила ви плаши, това е ваша слабост."

Тя самата също се среща с хора, които не одобряват избора й да бъде пожарникар. "Всички имаме право на собствено мнене и макар и да не сме винаги съгласни с  другия, можем поне да се уважаваме", е нейното становище по въпроса.

Петте пожарникарки основават организация с нестопанска цел, която наричат Firefighters to the Rescue. С нея успяват да набират средства, за да помагат на семейства на пожарникари и други по време на нужда.