На 28 ноември 1881 г. във Виена в еврейско семейство на заможен фабрикант е роден големият австрийски писател Стефан Цвайг. Един от първомайсторите на австрийската психологическа новела, Цвайг си спечелва световна слава като изявен автор на есета и културно-исторически биографии. В периода 1900-1904 г. Цвайг следва философия и история на литературата във Виенския университет, учи и един семестър в Берлинския университет. Завършва като доктор по философия. След Аншлуса на Австрия през 1938 г. книгите му са забранени в Германия и на територията на вече бившата Австрия. Цвайг наема за своя лична секретарка Лоте Алтман, с която се жени през 1939 г.

Снимка: Getty Images

Когато Втората световна война започва, писателят емигрира първо в Ню Йорк, а няколко години по-късно в Бразилия. Именно в бразилския Петрополис написва последната си творба "Шахматна новела" и се самоубива заедно с жена си от отчаяние заради гибелта на европейската култура след инвазията на "кафявата чума". Стефан Цвайг напуска света на 22 февруари 1942 г. Днес се навършват 138 години от рождението на Стефан Цвайг, а ние почитаме австрийския писател с избрани мисли и цитати от творчеството му.

Снимка: profimedia.bg

"Млад мъж е този, когото жената може да направи щастлив или нещастен, стар мъж е този, когото вече не може да направи нещастен." 

"В живота на жената не може да има по-голямо унижение от това да се отдаде на мъж, недостоен за любовта й; порядъчната жена никога няма да прости това нито на себе си, нито на него."

"Добра е само пълната истина. Полуистината не струва нищо."

"Винаги е по-трудно да издържиш неизвестното, отколкото известното, кратковременният силен страх се преживява по-лесно от дългия, непрестанния."

"Да бъдеш герой значи да се сражаваш и против всесилната съдба."

Снимка: Getty Images

"Крайното отчаяние винаги поражда голяма сила."

"Да се доверяваш е винаги опасно, защото споделиш ли някоя тайна с чужд човек, бариерата между вас е премахната. Лишаваш се от нещо и по този начин му даваш известно предимство."

"Дали ще се справим или не - ще видим, но самият факт, че има идея и че трябва да я обмислиш, пресметнеш до всички възможни последици и комбинации ми доставя радост, за която изобщо не съм мечтал."

"Идеята се ражда за секунда, но само глупаците бързат да я осъществят веднага. Затова винаги се провалят."

"Две открития на човешкия ум са първоосновата на всяко движение на земята: движението в пространството е станало възможно, благодарение на откриването на кръглото, въртящо се около своята ос колело; духовното движение - благодарение откриването на писмеността."

Снимка: Getty Images

"Духовното значение на подвига никога не се определя от неговата практическа полезност." 

"Нито един лекар не знае по-добро лекарство за умореното тяло и душа от надеждата."

"Само този обогатява човечеството, който му помага да опознае себе си, който задълбочава творческото му самосъзнание."

"Когато между кучето и котката внезапно възникне дружба, това не е нищо друго освен заговор срещу готвача."

Снимка: profimedia.bg

"Животът не дава нищо безплатно, и всичко, поднесено от съдбата, има своята скрита цена."

"Най-големият страхливец става звяр, щом почувства зад себе си някаква сила."

"И най-високата и чиста идея става низка и нищожна, когато даде на дребната личност власт да извършва от нейно име безчинства."

"По-лесно е да действаш справедливо, когато си щастлив, отколкото когато си нещастен."