През ноември Ladyzone.bg празнува своя 10-годишен юбилей. По този повод заедно с предаването "Тази събота и неделя" започваме поредицата "разЛИЧНИ истории", в която 5 жени ще говорят открито за личния си и професионален свят, за битките, през които са минали и за настоящето, в което са щастливи.

  • Росица Манева, която е овладяла баланса между кариерата и голямото семейство
  • Да имаш деца е вид богатство. Не е в банката обаче
  • разЛични истории: Теодора Славова, която избра кариерата пред семейния живот
  • Не намираш човека, с когото да създадеш семейство и деца? Това не те прави "грешка в системата"
  • "разЛични истории": Бо, която превърна страданието си в кауза (ВИДЕО)
  • Домашното насилие е неудобна тема, защото често жертвите са тези, които го прикриват
  • Пет жени пожарникари: Ако нашата сила ви плаши, това е ваша слабост!
  • разЛични истории: Петя Боевска, която координира подслона на бежанци в Северен Ирак
  • Ралица Михаилова: С поредицата "разЛИЧНИ истории" искаме да кажем, че всеки е важен и всяка история е важна
  • Ем - "една от най-важните жени в Америка", не е слаба и това е нейната сила

Всяка история е поставена в по-широкия обществен контекст, обяснен от специалист. Втората ни тема е за работата като кариера и работата като кауза, на която да се посветиш. Ето какво се крие зад това явление според психолога и социолог Детелина Стаменова.

Отдаването на кауза е една специфична тема, която e свързана с личностови характеристики, включително и алтруизъм.

Всъщност за какво работят хората?

Някои – за пари. Други за независимост. Трети работят, за да задоволят собствените си ценности и цели, което е свързано с потребността им да дават на обществото, да се чувстват полезни – и тук слагаме всички помагащи професии, лекари и учители. Има и хора, които помагат на животните или на хора в беда – и това е вътрешно убеждение, което не подлежи на промяна. В последните години например толкова хора спасиха бездомни котета или кучета, а в някои компании организират доброволчески дейности на служителите. Защото това са начини да се чувстваме по-добре и да повлиявяме на стреса – когато правите нещо малко и добро – включително да пуснете човека след вас преди вас, защото е само с една покупка в магазина или когато направите каквото и да било „малко добро“, това оставя вътрешно удовлетворение, което дава смисъл в живота. Като големият бенифициент на „добринката“ е този, който я извършва, не този който я получава, защото когато си активен и имаш кауза, това определено действа добре на усещането ти за смисъл в живота.

Поколението Z, родените от 1995 до около 2010 се смята, че са особени с това, че са дигитални, предприемчиви и първото поколение, което показва такива високи нива на желание да доброволстват.

За по-зрелите хора това не е ясно, не е много разбираемо – особено когато е професия, и то професия, в която личното време престава да бъде такова. Вероятно по-възрастните поколения не познават, не са имали като цяло възможност да усетят сами за себе си това удоволствие и им се струва, че този тип хора си „губят времето“. Всъщност не е така, а увеличаването на техния брой тепърва ще има полезен ефект върху всички ни.

Тази неделя в предаването "Тази събота и неделя" очаквайте историята на Петя Боевска, която работи с бежанци към мисии на ООН.

Снимка: Евгений Милов

--

Детелина Стаменова е психотерапевт с голяма индивидуална практика. Завършила е юридическа психология и социология, преминала е четиригодишно психотерапевтично обучение и е сертифицирана да работи като психотерапевт след години лична психотерапия и супервизии от водещи психотерапевти.

Тя е познато лице от екрана като гост на различни предавания, в които се дискутират аспекти на психологическите проблеми. Детелина Стаменова е редактор на няколко книги, сред които "Войната с храната", посветена на хранителните разстройства. В личния си сайт поддържа блог, в който пише по различни теми, свързани с психотерапията и психологията.