В поредицата "разЛични истории" тази седмица ви срещаме с една модерна,свободна жена, която е избрала пътя на кариерното развитие пред този свързан със създаването на семейство и отглеждането на деца. 

Теодора Славова е от тези хора, които трудно могат да бъдат поставени в някакви рамки. Всестранно развита личност, която обича живота си и приема с усмивка всяко предизвикателство. По професия е рекламист, но това никога не е било достатъчно за нея. Затова тя започва да пише, първо под псевдоним, а след това и със собственото си име.

Снимка: Евгений МиловЦелия си живот Теодора посвещава на работата си, която казва че обича повече от всичко.

"Навлизах по-сериозно в кариерата си през 90-те години. Това бяха години, в които се усещаше една свобода, едно желание да учиш нови неща, да тръгнеш по чужбина, да се срещаш с различни хора, да споделяш опит... и това ме понесе. Аз винаги съм си харесвала много работата и тя като че ли ми беше водеща, акцент. Не че в началото на 30-те не бях много близо да създам точно този тип връзка, която е приета – семейство, деца. Но то не се случи, на мен фокусът ми се измести", спомня си тя.

Снимка: Евгений Милов

Според психолога Детелина Стаменова точно заради възможностите, които се откриват пред поколението на Теодора, тя е от хората, които избират кариерата пред семейния живот.

"В последните 10 години започна едно разчупване на темата, вероятно благодарение и на медицинските възможности и това че доста жени на възраст над 30 са в добро физическо здраве и се поддържат, реално ражданията се преместиха в една по-късна възраст. В същото време и кариерните възможности за жените, счупването на този стъклен таван, за който се говореше, доведоха до там, че една жена на 30 спокойно можеше да управлява много хора или големи бюджети", казва психологът.

Снимка: bTVВъпреки че не всички възприемат избора на жените като Теодора, тя е убедена, че това е личен избор. Казва, че семейството в тези моменти е най-важно.

"Родителите ми никога не са ми казвали: "Айде, няма ли да се ожениш, да родиш едно-две деца?". Това, слава Богу, не ми се е случвало. Знам, че им е било криво или тъжно, че нямам деца и те не са баба и дядо, но с времето, като че ли свикнаха", споделя Теодора.

Снимка: Евгений Милов

Тя казва, че животът е компромис. Човек трябва да може да прецени докъде, докога и доколко да направи големите компромиси, които са свързани с неговата същност. Не вижда защо трябва да живее с някого цял живот, с когото не се чувства щастлива. А същото мнение споделят и специалистите.

"Когато обществото реагира на това - на тези години тя няма деца или тя имаше кариера и се промени рязко, аз си мисля, че околните не винаги могат да разберат, че това е въпрос на осъзнато лично решение. Решение базирано на усещането за удовлетвореност. Не мога да правя компромиси със себе си, защото съм дал толкова много да бъда този, който съм, че не мога да пристъпя от това, за да са доволни околните", казва Детелина Стаменова.

А самата Теодора се надява да продължи да работя така, както в момента. Вчее има идеи за книги, романи, сборник от разкази и стихосбирка.

Снимка: Евгений Милов

"Аз имам идеи за 5 години напред. Вторият ми роман е почти готов, казва се "42 дни" и е психологическо драма-фентъзи. Мисля, че книгата би резонирала на много жени, които са в период на търсене или които са депресирани в момента. Но съм убедена, че и много мъже ще я харесат, защото ще видят жените в една светлина, в която може би не ги познават", казва тя.

  • Росица Манева, която е овладяла баланса между кариерата и голямото семейство
  • Да имаш деца е вид богатство. Не е в банката обаче
  • Не намираш човека, с когото да създадеш семейство и деца? Това не те прави "грешка в системата"
  • "разЛични истории": Бо, която превърна страданието си в кауза (ВИДЕО)
  • Домашното насилие е неудобна тема, защото често жертвите са тези, които го прикриват
  • Пет жени пожарникари: Ако нашата сила ви плаши, това е ваша слабост!
  • разЛични истории: Петя Боевска, която координира подслона на бежанци в Северен Ирак
  • Защо професия, в която личното време престава да бъде лично, не е "губене на време"
  • Ралица Михаилова: С поредицата "разЛИЧНИ истории" искаме да кажем, че всеки е важен и всяка история е важна
  • Ем - "една от най-важните жени в Америка", не е слаба и това е нейната сила