Според поверието, когато чистите рибата за Никулден, трябва да запазите най-голямата люспа и да я сложите в портфейла си. Така той винаги ще бъде пълен с пари през предстоящата година. Внимавате да не настъпите някоя паднала люспа - на лош късмет е.
В миналото костите на рибата са се запазвали и стопаните са ги закопавали в земята - най-често в градината или друго обработваемо място. Друг вариант е да се пуснат в реката. Това се правело с цел да се множи семейството и да има благополучие в рода. Майките пък използвали дебелата кост от главата на шарана, от която правели амулет за детето.
- Тази кост е с форма на кръст.
- Измита и добре подсушена, те я пришивали към дрехата на детето - като копче или просто за украса.
- Вярвало се, че костта пазела децата от болести.
Един от най-вкусните подкасти "Малки разговори", където си говорим за хляб с квас и ферментиране - вижте тук.
По традиция за Никулден се приготвя шаран. Преди обаче рибата да се превърне във вкусно ястие, тя трябва да се почисти. Шаранът обикновено е с големи и твърди люспи, които и при най-внимателното чистене хвърчат и полепват по пода и плотовете в кухнята. Ето как да си спестите тези трудности, както и допълнителното времеемко почистване след това.
Вместо да стържете с нож, премахнете цялата ципа, върху която са люспите на рибата.
Как точно се чистят люспите?
1. Използвайте остър, малък нож.
2. Посоката на чистене е от опашката към главата.
3. Направете прорез в областта на корема, като ножът се прокарва под тънката ципа, на която са люспите. Не бива да се засяга самото месо на рибата.
4. Ако работите с дясната ръка, с лявата дръжте рибата за хрилете, за да е по-устойчива и да не се хлъзга. Може да поставите рибата върху дъска, на която сте поставили хартия. Така тя няма да се хлъзга.
5. Направете същия прорез, по дължина, и откъм гръбнака на рибата. Посоката е същата, като тази при корема - от опашката, към главата.
6. Следващата стъпка е същият прорез да се направи и при опашката, хоризонтално. Така се получава едно цяло парче от тънка ципа, покрита с люспи, която може да се отстрани с ръце.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK
Още рецепти за Никулден може да откриете тук: