Според поверието, когато чистите рибата за Никулден, трябва да запазите най-голямата люспа и да я сложите в портфейла си. Така той винаги ще бъде пълен с пари през предстоящата година. Внимавате да не настъпите някоя паднала люспа - на лош късмет е.

В миналото костите на рибата са се запазвали и стопаните са ги закопавали в земята - най-често в градината или друго обработваемо място. Друг вариант е да се пуснат в реката. Това се правело с цел да се множи семейството и да има благополучие в рода. Майките пък използвали дебелата кост от главата на шарана, от която правели амулет за детето. Тази кост е с форма на кръст. Измита и добре подсушена, те я пришивали към дрехата на детето - като копче или просто за украса. вярвало се, че костта пазела децата от болести.

По традиция за Никулден се приготвя шаран. Преди обаче рибата да се превърне във вкусно ястие, тя трябва да се почисти. Шаранът обикновено е с големи и твърди люспи, които и при най-внимателното чистене хвърчат и полепват по пода и плотовете в кухнята. Ето как да си спестите тези трудности, както и допълнителното времеемко почистване след това. Вместо да стържете с нож, премахнете цялата ципа, върху която са люспите на рибата. 

1. Използвайте остър, малък нож. 

2. Посоката на чистене е от опашката към главата. 

3. Направете прорез в областта на корема, като ножът се прокарва под тънката ципа, на която са люспите. Не бива да се засяга самото месо на рибата. 

4. Ако работите с дясната ръка, с лявата дръжте рибата за хрилете, за да е по-устойчива и да не се хлъзга. Може да поставите рибата върху дъска, на която сте поставили хартия. Така тя няма да се хлъзга. 

5. Направете същия прорез, по дължина, и откъм гръбнака на рибата. Посоката е същата, като тази при корема - от опашката, към главата. 

6. Следващата стъпка е същият прорез да се направи и при опашката, хоризонтално. Така се получава едно цяло парче от тънка ципа, покрита с люспи, която може да се отстрани с ръце.