Предполагали ли сте, че има място, където се тества здравината на вашите дрехи. И не просто здравината, но и състава на текстила – заради вашата безопасност, точността на размерите – за да са дрехите удобни и по мярка, та дори досега с кожата – за да се гарантира поносимост на кожата на клетъчно ниво. Има такова място, оказа се даже не едно, но тук ще ви разкажем за това, което видяхме ние и наистина ни впечатли.

Институтът Хоенщайн се намира в Германия, близо до Щутгард, и е с интересна история. Замъкът, който е бил дом за основателя проф. д-р Ото Михелс, се превръща в център за изследване и анализи през 1946 г. Вече 70 години институтът специализира в тестването и сертифицирането на всички видове текстилни продукти – от дрехи за ежедневна употреба за малки и големи, през спално бельо до текстил за медицински нужди и специализирано предпазно облекло и екипировка.

Правят се тестове за здравината – имат специални машини, които разпъват две зашити парчета текстил, за да се установи здравината на шева например. Или колко здраво е зашито копчето. Машина, с която проверяват до каква степен пуска цвят боята, с която е обработен текстилът, като същевременно всичко минава химичен анализ, за да се гарантира здравето на хората. Машина, с която тестват в какъв момент платът се протърква или става на така неприятните топченца. При специални екпировки пък се проверява водопропускливост и издръжливост при различни климатични условия – изградена е специална камера, в която се имитират условия при силен вятър и студ (гледай видеото).

Правят се тестове с текстила на клиента преди производството. Дават се препоръки. И задължително се проверява дали препоръките са спазени, след като продуктът е пуснат в производство. И още нещо важно - препоръките важат в рамките на година, след това тестовете се подновяват.

Това, което ни впечатли, е и специално създаденият одел за тестване и установяване на размера на дрехите. Работи се с реални хора, т.нар. “testing persons”, които са от различни възрасти, включително и бебета. В института се шегуват, че техните “testing persons” растат заедно с тях. Идеята на този отдел е да тества вече готов модел на дреха за съответния размер. След като дрехата бъде облечене, при необходимост се нанасят корекции – стесняване, скъсяване и прочие. За да може накрая клиентът, който знае, че е размер М например, че спокойно може да си купи каквато и да е дреха в този размер на съответната марка, без да се налага да влиза в пробната, отбелязва ръководителката на отдела. Така както практикуват брандове като Lidl например. Иновация е 3D скенерът, който израбтова модели, базарини на реални хора, и който също гарантира точността на размера

И всичко това, за да бъде сертифициран продуктът. Институтът Хоенщайн издава следните сертификати, които са унифицирани от още 17 такива института:

STANDARD 100 от OEKO-TEX е международна, независима система за тестване и сертифициране на сурови, полузавършени и завършени текстилни продукти на всички нива на обработка.

LEATHER STANDARD by OEKO-TEX е глобално стандартизирана, независима система за тестване и сертифициране на кожени изделия и изследване на вредни вещества при тях на всички нива на производство.

MADE IN GREEN by OEKO-TEX се прилага на текстилни продукти, които са изработени от изследвани за вредни вещества материали и тествани с екологично съобразни производствени съоръжения.

UV STANDARD 801. Текстилните продукти се смятат като своеобразна UV защита за потребителите, особено когато са използвани подходящи материали и дизайн. Hohenstein е основател на Международната асоциация за приложна защита срещу UV радиация, разработила UV STANDARD 801. Освен за защита от вредните лъчи, този сертификат гарантира за качество, разтегливост и здравина на текстилните продукти.

Снимка: lidl.bg

Изброените по-горе тестове се правят за всички собствени марки текстил, които предлага Lidl у нас. Компанията има дрехи за бебета и малки деца (Lupilu), дрехи за деца и младежи (Peperts), дамска мода (Esmara), дамско бельо (Esmara Lingerie), мъжка мода (Livergy), спортни облекла (Crivit) и завивки (Meradiso). В екипа на Ladyzone.bg сме предимно жени и майки. Всяка от нас е купувала и купува дрешки на децата си от Lidl и честно казано нямаме забележки, напротив изключително доволни сме. Споделете с нас вашите лични впечатления :)