Шаранът, който използваме за тази рецепта, е с тегло около 1,5 кг. В магазините все по-често се предлагат почистени от вътрешностите и от люспите риби, но дори да използвате такава, прегледайте добре за останали люспи - винаги има. Почистете ги с остър нож, под вода (напълнена мивка или леген са идеални за целта), за да не хвърчат и да полепват из кухнята.
Важно е рибата да е прясна. Най-лесно може да проверите по прозрачните, чисти очи. Ако са такива - купувайте.
Шаранът е тлъста риба и няма нужда да добавяте друга мазнина за приготвянето му. Той чудесно се комбинира с ориз и домати като пълнеж, защото плътният вкус на ориза балансира мазнината на месото.
За хрупкавост добавете запечени орехи, а за лека сладост - сушени плодове. Те са акцентът в тази рецепта, която я прави по-различна и специална, и причината, заради която гостите ви ще питат - "А каква е тайната?"
Съставки
- 4 с.л. олио
- 2 с.л. сол
- 1 с.л. Черен пипер
- 3 щипки девесил
- 1/2 бр. лимон
- 4 стръка мащерка
- 2 бр. сушени кайсии
- 3 бр. сушени сини сливи
- 1 шепа орехи
- 2 бр. домати
- 1 бр. морков
- 1 глава лук
- 1 купичка ориз
- 1 бр. шаран
Начин на приготвяне
- 1. Шаранът се почиства и измива. Осолява се от двете страни. Напълва се с няколко резена лимон и стръкове мащерка и се оставя да се ароматизира и да отдели излишното количество вода за около 40 минути. Ако разполагате с повече време, може да го оставите през цялата нощ и да го готвите на другия ден.
- 2. Сушените сливи и кайсии се накисват във вода за 20 минути. Така омекват и след това се нарязват по-лесно.
- 3. Лукът, морковът и един домат се нарязват на ситно и се задушават в олио. Когато омекнат, се добавя измитият ориз. Подправя се със сол и черен пипер. Бъркайте, за да не залепне за дъното. Когато оризът стане прозрачен, се сипва 1 ч.ч. вода и се оставя да поври.
- 4. Орехите се нарязват на ситно и се запичат в сух тиган. Така стават много по-хрупкави и ароматни.
- 5. Малко преди да отстраните ориза от котлона, се добавят сушените, нарязани плодове и орехите и се разбърква.
- 6. Лимоните и мащерката се изваждат от рибата. Шаранът се пълни със сместа, след което се зашива със здрав памучен конец. Поставя се в тава за печене, а около него се сипва останалата смес. Доматът се нарязва на тънки резени и се нарежда отгоре. Тавата се завива с хартия за печене
- 7. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30 минути. След това хартията се маха и се запича за още 20.
- 8. Готовият шаран се поръсва със ситно нарязан девесил и се гарнира със свежи лимонови резени.