Шаранът, който използваме за тази рецепта, е с тегло около 1,5 кг. В магазините все по-често се предлагат почистени от вътрешностите и от люспите риби, но дори да използвате такава, прегледайте добре за останали люспи - винаги има. Почистете ги с остър нож, под вода (напълнена мивка или леген са идеални за целта), за да не хвърчат и да полепват из кухнята.

Важно е рибата да е прясна. Най-лесно може да проверите по прозрачните, чисти очи. Ако са такива - купувайте. 

Шаранът е тлъста риба и няма нужда да добавяте друга мазнина за приготвянето му. Той чудесно се комбинира с ориз и домати като пълнеж, защото плътният вкус на ориза балансира мазнината на месото. 

За хрупкавост добавете запечени орехи, а за лека сладост - сушени плодове. Те са акцентът в тази рецепта, която я прави по-различна и специална, и причината, заради която гостите ви ще питат - "А каква е тайната?"

Съставки

  • 4 с.л. олио
  • 2 с.л. сол
  • 1 с.л. Черен пипер
  • 3 щипки девесил
  • 1/2 бр. лимон
  • 4 стръка мащерка
  • 2 бр. сушени кайсии
  • 3 бр. сушени сини сливи
  • 1 шепа орехи
  • 2 бр. домати
  • 1 бр. морков
  • 1 глава лук
  • 1 купичка ориз
  • 1 бр. шаран

Начин на приготвяне

  • 1. Шаранът се почиства и измива. Осолява се от двете страни. Напълва се с няколко резена лимон и стръкове мащерка и се оставя да се ароматизира и да отдели излишното количество вода за около 40 минути. Ако разполагате с повече време, може да го оставите през цялата нощ и да го готвите на другия ден.

     

    Снимка: Росица Николова
  • 2. Сушените сливи и кайсии се накисват във вода за 20 минути. Така омекват и след това се нарязват по-лесно. 
  • 3. Лукът, морковът и един домат се нарязват на ситно и се задушават в олио. Когато омекнат, се добавя измитият ориз. Подправя се със сол и черен пипер. Бъркайте, за да не залепне за дъното. Когато оризът стане прозрачен, се сипва 1 ч.ч. вода и се оставя да поври. 
  • 4. Орехите се нарязват на ситно и се запичат в сух тиган. Така стават много по-хрупкави и ароматни. 
  • 5. Малко преди да отстраните ориза от котлона, се добавят сушените, нарязани плодове и орехите и се разбърква. 
  • 6. Лимоните и мащерката се изваждат от рибата. Шаранът се пълни със сместа, след което се зашива със здрав памучен конец. Поставя се в тава за печене, а около него се сипва останалата смес. Доматът се нарязва на тънки резени и се нарежда отгоре. Тавата се завива с хартия за печене
  • 7. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30 минути. След това хартията се маха и се запича за още 20.  
  • 8. Готовият шаран се поръсва със ситно нарязан девесил и се гарнира със свежи лимонови резени. 

     

    Снимка: Росица Николова