На 6 декември отбелязваме Никулден. По традиция на този ден се приготвя и яде риба. Колкото по-големи люспи има, толкова повече пари ще има в семейството. Затова най-често се избира шаран. 

Предлагаме ви 3 начина за приготвяне на никулденския шаран - от стандартна рецепта за риба с пълнеж, до малки, кокетни рибки в тесто. 


В някой места в България приготвят рибник - рибата, увита и изпечена в тесто. Приготвя се от шаран, лук, чушки, домати, магданоз, чубрица и черен пипер. Тестото се замесва от кисело мляко, сода, сол, яйце, олио и брашно. В разточеното тесто се слага плънката от зеленчуци и риба, завива се, оформя се като риба с глава, тяло с люспи и опашка, и се пече в силна фурна. Друго предпочитано ястие е пълненият с ориз, орехи и стафиди шаран. 

Снимка: Росица Николова


Освен рибата на Никулден се приготвя и обреден хляб. Нарича се още параклис, колак, никулски хляб или богов. 

Никулденската трапеза се прекадява и от приготвените ястия се раздава на всички в семейството. Всеки трябва да опита поне малко.