Свързваме Никулден най-вече с приготвянето на риба. По традиция се избира шаран, защото се вярва, че колкото люспи има той, толкова жълтици ще имате в портфейла си. Но кулинарните празнични техники отдавна са доста по-разнообразни. Тази рецепта е със сьомга, а начинът, по който се обвива в тесто, я прави интересна и предпочитана.
Съставки
- 1/2 ч.ч. Орех
- 2 ч.ч. Квасена сметана
- 300 г Листа от спанак
- 1 бр. Яйце
- 2 листа Бутер тесто
- 500 г Сьомга
- 1 с.л. Зехтин
- 2 скилидки Чесън
- 2 с.л. Горчица
Начин на приготвяне
- 1. Парчето риба се посолява и се поръсва с прясно смлян черен пипер.
- 2. Спанакът се бланшира в зехтин и скилидките чесън, нарязани на тънко по дължина, за няколко минути. Разбъркайте сметаната със ситно нарязаните орехи.
- 3. Първият лист тесто се разтяга с длани върху плота. Намазва се с едрозърнеста горчица. Отгоре се поставят листата бланширан спанак и рибата. Върху рибата се поставят 2 с.л. сметана.
- 4. По краищата тестото се намазва с разбито яйце, за може да прилепне по-добре.
- 5. Отгоре се поставя второ парче тесто. Краищата се притискат с вилица съвсем близо до парчето риба. Излишното количество от тестото се изрязва с остър нож. Трябва да оформите продълговат овал, който да прилича на тялото на рибата.
- 6. Отгоре се намазва с разбито яйце. С тънко ножче се оформят люспи по тялото на рибата. Целта е само да се вдлъбне леко тестото, не и да се пробива.
- 7. Най-отпред, където е главата, се поставя кръгче за око, тънка линия тесто, която отделя главата от тялото на рибата, и осукано шнурче, което прилича на цифрата 8 за уста. Изрежете също така опашка и хриле. Печете на 200 градуса за 25 минути,