Свързваме Никулден най-вече с приготвянето на риба. По традиция се избира шаран, защото се вярва, че колкото люспи има той, толкова жълтици ще имате в портфейла си. Но кулинарните празнични техники отдавна са доста по-разнообразни. Тази рецепта е със сьомга, а начинът, по който се обвива в тесто, я прави интересна и предпочитана. 

 

 

 

 

 

 

 

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Орех
  • 2 ч.ч. Квасена сметана
  • 300 г Листа от спанак
  • 1 бр. Яйце
  • 2 листа Бутер тесто
  • 500 г Сьомга
  • 1 с.л. Зехтин
  • 2 скилидки Чесън
  • 2 с.л. Горчица

Начин на приготвяне

  • 1. Парчето риба се посолява и се поръсва с прясно смлян черен пипер. 
  • 2. Спанакът се бланшира в зехтин и скилидките чесън, нарязани на тънко по дължина, за няколко минути. Разбъркайте сметаната със ситно нарязаните орехи. 
  • 3. Първият лист тесто се разтяга с длани върху плота. Намазва се с едрозърнеста горчица. Отгоре се поставят листата бланширан спанак и рибата. Върху рибата се поставят 2 с.л. сметана.  
  • 4. По краищата тестото се намазва с разбито яйце, за може да прилепне по-добре.
  • 5. Отгоре се поставя второ парче тесто. Краищата се притискат с вилица съвсем близо до парчето риба. Излишното количество от тестото се изрязва с остър нож. Трябва да оформите продълговат овал, който да прилича на тялото на рибата.
  • 6. Отгоре се намазва с разбито яйце. С тънко ножче се оформят люспи по тялото на рибата. Целта е само да се вдлъбне леко тестото, не и да се пробива.  
  • 7. Най-отпред, където е главата, се поставя кръгче за око, тънка линия тесто, която отделя главата от тялото на рибата, и осукано шнурче, което прилича на цифрата 8 за уста. Изрежете също така опашка и хриле. Печете на 200 градуса за 25 минути,