През ноември Ladyzone.bg празнува своя 10-годишен юбилей. По този повод заедно с предаването "Тази събота и неделя" започнахме поредицата "разЛИЧНИ истории", в която 5 жени ще говорят открито за личния си и професионален свят, за битките, през които са минали и за настоящето, в което са щастливи. Всяка история е поставена в по-широкия обществен контекст, обяснен от специалист. Четвъртата ни тема е посветена на жените. Ето какво споделя с нас психологът и социолог Детелина Стаменова.

Жените, родени през 70-те и 80-те, имаха странен исторически „късмет“ - за пръв път да има две идеи, абсолютно еднакви като избор:

 • кариера и деца
 • само едното и само другото

Родените в тези декади жени разбиха с изборите си „29-годишната жена е възрастна първескиня“. Спомням си как изпратих снимка на първата страница на ежедневник някъде в началото на хилядолетието на приятелките си, защото този въпрос изобщо не стоеше пред нас.

В тези години освен икономически кризи имаше и растеж. Познавам или съм се срещала с много жени, за които да имат и двете вече беше станало реална цел, понякога детето с една стъпка назад, но също така отварянето на границите (и не само) даде една идея за големия свят, в който е любовта.

Има една американска писателка, известна най-вече като сценарист – Нора Ефрон, която казва, че не си и представяме колко много животите ни са повлияни от холивудските клишета – и тя като сценарист на филми като "Когато Хари срещна Сали" и "Безсъници в Сиатъл" има основание да го каже. Сериалите като "Сексът и градът" имат своето влияние. Има само един интернет разстояние до „човека, за когото си предопределен“. Тези поколения като цяло са и добре образовани, а това води до изисквания, но също така и до възможности – много от тях просто можеха да си позволят свободата да живеят сами, да работят върху себеразвитието си – и това беше много по-различно от майките и бабите на тези жени.

Свободата е вкусна!

Нека добавим и развитието в областта на женското здраве, акушерството и гинекологията – и ето една причина да има толкова жени, които раждат късно или изобщо решават да нямат деца. И аз не съм изпълнена със „съжаление“ към тях, защото повечето от тях, които познавам, са направили това решение с уважение към себе си например. Не че не са имали избор – просто изборът не е бил достатъчно добър, закъснял е или просто са се разминали житейски.

Просто понякога така се случва, че не намираш човека, с когото да създадеш семейство и деца, като това не те прави "грешка в системата". А и една жена може да създаде много други неща – например да е творец, или да е просто добър и осъзнат човек.

Очаквайте историята на писателката Теодора Славова тази неделя в предаването "Тази събота и неделя".

 • Росица Манева, която е овладяла баланса между кариерата и голямото семейство
 • Да имаш деца е вид богатство. Не е в банката обаче
 • разЛични истории: Теодора Славова, която избра кариерата пред семейния живот
 • "разЛични истории": Бо, която превърна страданието си в кауза (ВИДЕО)
 • Домашното насилие е неудобна тема, защото често жертвите са тези, които го прикриват
 • Пет жени пожарникари: Ако нашата сила ви плаши, това е ваша слабост!
 • разЛични истории: Петя Боевска, която координира подслона на бежанци в Северен Ирак
 • Защо професия, в която личното време престава да бъде лично, не е "губене на време"
 • Ралица Михаилова: С поредицата "разЛИЧНИ истории" искаме да кажем, че всеки е важен и всяка история е важна
 • Ем - "една от най-важните жени в Америка", не е слаба и това е нейната сила

Снимка: Евгений Милов

Детелина Стаменова е психотерапевт с голяма индивидуална практика. Завършила е юридическа психология и социология, преминала е четиригодишно психотерапевтично обучение и е сертифицирана да работи като психотерапевт след години лична психотерапия и супервизии от водещи психотерапевти.

Тя е познато лице от екрана като гост на различни предавания, в които се дискутират аспекти на психологическите проблеми. Детелина Стаменова е редактор на няколко книги, сред които "Войната с храната", посветена на хранителните разстройства. В личния си сайт поддържа блог, в който пише по различни теми, свързани с психотерапията и психологията.

Повече за нея и от нея ще намерите тук - www.detelinastamenova.com