В Ladyzone.bg започнахме поредица от видеоматериали, които показват парковете на София. Днес ще ви разходим из Борисовата градина. Наричат я „белите дробове на София“ заради огромната зелена площ, която заема в самото сърце на града. Тя е паметник на градинското и парково изкуство от национално значение.

Тази седмица започва общественото обсъждане за бъдещето на Борисовата градина. Възможностите за ново строителство в новия подробен устройствен план вече предизвикват критики.

В проекта на архитект Атанас Ковачев се предвижда ново строителство под формата на "възстановяване на архитектурни обеми". Такива са три сгради на бившето Климатично училище, несъществуващо от десетилетия. Строителство е планирано и при гара Пионер, където се предвижда да бъде преместен комплексът Спортна София. 

"Моята позиция като кмет, която ще защитавам, е категорична и ясна. Запазване на Борисовата градина и гарантиране липсата на застрояване", каза Йорданка Фандъкова. Тя ще настоява "Спортна София" и конната база да си останат там, където са в момента. Научете подробности по темата от btvnovinite.bg >>

Вижте как е изглеждала през годините в галерията на сайта borisovagradina.com