Все повече хора търсят здравословни алтернативи на традиционния бял хляб. Сред най-популярните варианти са хлябът с лимец и хлябът с квас. Макар често да се споменават заедно, между тях има съществени разлики в състава, начина на приготвяне и хранителната стойност.

Какво представлява хлябът с лимец

Лимецът е една от най-древните зърнени култури, смятан за прародител на пшеницата. Хлябът, направен от лимецово брашно, има лек орехов вкус и високо съдържание на белтъчини, витамини от група B, магнезий, желязо и цинк. В сравнение със съвременната пшеница лимецът съдържа повече фибри и по-малко глутен.

Хлябът с лимец е по-лесно смилаем и подходящ за хора с чувствителен стомах. Фибрите в него подпомагат храносмилането и създават по-продължително усещане за ситост. 

Какво представлява хлябът с квас

Хлябът с квас се отличава основно по начина на ферментация. Вместо обикновена мая, при него се използва естествена закваска – смес от брашно и вода, в която се развиват полезни бактерии и дрожди. Този процес протича бавно и придава на хляба специфичен аромат, леко кисел вкус и по-дълга трайност. По време на ферментацията част от глутена и нишестето се разграждат, което улеснява усвояването на хранителните вещества. Хлябът с квас има по-нисък гликемичен индекс и е по-добре поносим от хора, които имат чувствителност към глутен, но не страдат от целиакия. Освен това е по-богат на естествени пробиотици, които подпомагат баланса на чревната микрофлора.

Снимка: iStock

Основни разлики между хляба с лимец и хляба с квас

Хлябът с лимец се отличава най-вече по вида на използваното брашно – той е направен от древно зърно с висока хранителна стойност. Хлябът с квас се различава по начина на приготвяне, тъй като при него се използва естествена ферментация без мая.
Лимецовият хляб е богат на минерали и фибри, докато хлябът с квас е по-лесно смилаем и по-траен. Първият има леко сладък, орехов вкус, а вторият – характерен киселеещ аромат.

Снимка: iStock

Най-добрият избор – хляб с лимец и квас

Най-пълноценен е хлябът, приготвен едновременно от лимецово брашно и естествен квас. Тази комбинация обединява предимствата на двете технологии – хранителното богатство на лимеца и полезната ферментация на кваса. Резултатът е здравословен, ароматен и дълготраен хляб без изкуствени добавки и подобрители.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK