Една от изключително неприятните ситуации в кухнята е да видим как хлябът, който сме купили вчера, е мухлясал. Единственото решение е да го хвърлим в кофата и да купим друг. Как обаче да го съхраняваме правилно в жегите, за да не се стига до подобни ситуации? Ето и няколко трика, които ще ви помогнат да го консумирате свеж и вкусен:
Никога не прибирайте топъл хляб
Купили сте топъл хляб от близката пекарна или сте го извадили от фурната или хлебопекарната току-що. Златното правило за съхранение е той да е напълно изстинал, преди да го сложите в найлонов плик или кутия за хляб. Топлината ще генерира пара и конденз, които са чудесна среда за мухъл. Преди да го сложите в какъвто и да е съд за съхранение, се уверете, че той не е мокър или влажен.
В какво да го съхраняваме
Най-лошото място за хляба в горещите летни дни, а и не само, е той да е оставен върху кухненския плот в найлонов плик. Вместо това заложете на хартиени или платнени торби. След това поставете в кутия за хляб, която ще осигури проветривост и правилна циркулация на въздуха. Това ще позволи на хляба да издържи няколко дни, без да мухляса, като запази вкусовите си качества.
Каква кутия за хляб да изберете
Най-добрият избор сред кутиите за хляб са дървените и металните, защото първите поддържат оптимална влажност – хлябът не изсъхва прекалено бързо, но и не мухлясва лесно. Металните от своя страна са леки, лесно се почистват и задържат по-малко топлина от пластмасовите, но трябва да имат отвори за вентилация.
Замразете, ако няма да консумирате скоро
Ако няма да консумирате хляба в следващите няколко дни, го нарежете на филии, сложете го в кутия или плик и замразете във фризера. Така, когато е нужно, може да извадите няколко филии и да оставите останалите замразени. Там хлябът може да издържи повече от месец.
Защо хладилникът не е подходящо място за съхранение на хляб
Много хора държат хляба в хладилника, но всъщност там не е най-доброто място за съхранението му, защото условията ускоряват процеса по втвърдяването и изсъхването му. Съвсем накратко – нишестето в хляба има кристална структура и след като се смеси с вода и изпече, тази структура се разпада. След като изстине, нишестето постепенно започва да се връща в първоначалната си форма – т.нар. рекристализация. Когато го сложим в хладилника, този процес се ускорява и той започва да става бързо твърд отвън, „гумен“ отвътре и да губи вкуса си. Най-добрият начин е да го съхраняваме на стайна температура, на прохладно, сухо и сенчесто място.
Трик с парче ябълка, картоф или сол
Ако искате да запазите хляба по-дълго мек и вкусен, сложете парченце ябълка или картоф в кутията за хляб. Така той ще се запази по-дълго мек и вкусен. Задължителното условие е кутията да има подходящи отвори, за да циркулира въздухът. Солта от своя страна ще услови влагата, ако хлябът е по-влажен и ще убие микробите в кутията.
Как да действаме с домашния хляб
Хлябът, приготвен у дома, не съдържа консерванти и е по-вероятно по-бързо да мухляса и да се развали. Затова приготвяйте от него по-малко количество, което ще се изяде по-бързо.
Допълнителен съвет: Ако имате хляб, който е започнат да се втвърдява, може да го направите на хлебни трохи или да го нарежете и изпечете за крутони за крем супа.
Вижте във видеото как се приготвя хляб от квас:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK