Топъл и пухкав - старият селски хляб е вкуса на нашето детство, който не можем да сравним с нищо. Аромат на едно друго време - на уют и спокойствие. Всеки от нас си спомня как баба му или майка му приготвя този вкусен хляб от миналото. Истински - без консерванти, без подобрители, създаден с много любов и търпение. Ретро хлябът определено може събуди носталгията у нас и да ни върне много назад. Но как да си приготвим такъв хляб в настоящето? И какво символизира той?
Селският хляб играе огромна роля в българската култура. От векове насам, във всяко българско село домакините са приготвяли хляб в домашни условия, използвайки основни и много важни съставки - брашно, вода, сол и квас. Замесването на хляба е било не просто кулинарен процес, а ритуал, свързан със семейни традиции, празници и духовни вярвания. Квасът, наричан още "жив хляб" се е предавал от поколение на поколение.
Символ на живота, приемането и грижата за дома
При раждане, сватба, Коледа и Великден, жените в къщата приготвят специални обредни хлябове - богато украсени с плетеници, символи и религиозни мотиви. Вярата, че „без хляб няма живот“ придава на тази храна свещено значение. Къс от хляба се оставя на прага „за Бог“ или се разчупва на трапезата под формата на кръст.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Ето една лесна рецепта, с която да приготвите перфектния хляб от миналото у дома:
Необходими продукти:
- 700-800 грама брашно - бяло, типово или смес от двете
- 500 мл топла вода
- 1 с.л. сол
- 1 кубче прясна мая или 2 пакетчета суха
- 1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Активиране на маята
- В малка купа разтваряме маята със захарта, в топла вода около 100 мл.
- Оставяме я за 10-12 минути, докато започне да шупти.
Замесване на тестото
В отделна и по-голяма купа пресяваме брашното. Правим кладенче в средата и добавяме солта, маята и останалата вода. Замесваме меко, леко лепнещо тесто. Ако е твърде сухо, добавяме още малко вода.
Първо втасване
Покриваме купата с кърпа или стреч фолио и оставяме тестото да втаса за 1-1.5 часа на топло място, докато удвои обема си.
Оформяне и второ втасване
След като тестото втаса го прехвърляме върху набрашнена повърхност и го оформяме в желаната форма - кръгла, продълговата или като отделни малки хлебчета. Оставяме го да втаса още 30–40 минути върху хартия за печене.
Печене
Загряваме фурната до 220°C с тава, намазнена и набрашнена. Поставяме купичка с вряща вода на дъното на фурната за около 50 минути. Слагаме хляба и печем първите 15 минути на тази температура, след което намаляме на 190°C и печем още 25–30 минути, или докато се получи златиста кора.
И готово! Вие вече имате мек, топъл и вкусен селски хляб.
А летни и лесни рецепти - вижте тук:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK