Има ли място за модата във време на криза и каква е нейната роля? Въпреки че някои колекции бяха в процес на разработка, когато коронавирусът се превърна в глобална заплаха за здравето на хората, дизайнерите, включили се в Седмицата на модата в Париж, бяха на едно мнение. Точно в период на криза бъдещето на модата зависи от талантa на тези, които не се страхуват да поемат рискове.

Снимка: Getty Images

Най-добрите колекции на Paris Fashion Week Fall 2020

  • LOUIS VUITTON - Да проучиш миналото, за да имаш бъдеще

В пролетната колекция LOUIS VUITTON сблъска палта от 18-ти век с високотехнологични маратонки. Защото само когато проучиш детайлно миналото, можеш да го срещнещ с бъдещето поподходящ начин. В ревютата в Париж се появиха модели с болеро, многопластови фусти, шевове, с които са обточвани буржоазните рокли и спортни фланелки.

Снимка: Getty Images

  • CHANEL - Свобода!

Свободата на вятъра в косата, която конникът усеща, докато препуска - тази идея се преобразува в колекция от удобни за жените дрехи, които едновременно с това издават непокорство, без излишен и безсмислен блясък.

Снимка: Getty Images

  • ALEXANDER McQUEEN - птича песен и здрави ботуши

Жените воини от McQueen безмилостно се движеха по модния подиум в строги, прибрани палта и прилепнали по краката панталони, захванати от ремъци, бижута и рокли, наподобяващи одеяла. А за финал приказни вечерни рокли тип „птиче гнездо“ с акценти от мрежи и бродерии, носещи духа на средновековната романтика. 

  • BALENCIAGA - черното е новото... черно

Черно и минимализъм - това са акцентите за този сезон, представени на PFW Fall 2020. Ревюто беше интензивен парад на жрици в дълги черни одежди, в чиито визии се преплитаха православие и католицизъм. 

  • PACO RABANNE - където се прегръщат дрехите на духовника и на чиновника 

Експериментите и смелостта не знаят граници. PACO RABANNE смесва символиката на духовно-религиозната дреха с намеци за чиновнически аутфит, монашески традиции и бронята на Жана д'Арк. Всичко това е талантливо забъркано и поставено в същността на женското начало.

Снимка: Getty Images

  • SAINT LAURENT - цвят и латекс

Новото тук - безгранично усещане за цвят (от фуксия през изумрудено до горещо розово). Всичко това бе показано по моден начин върху дрехи от латекс. SAINT LAURENT, за които черното беше толкова характерно, буквално са взривили дъгата. 

  • DIOR - с любов към миналото


Дънкови якета и дънки, комбинезони от памук или кожа, риболовни мрежи и бой ботуши - всички те "изричат" слогана на одния сезон - „Аз казвам". Когато вземеш нещата в свои ръце, най-често се обръщаш към миналото. Защото там се крият много добри чувства и е сигурно. DIOR няма да се разделят с феминистичната капка, която слагат във всеки свой моден коктейл и през есента на 2020.