Тази рецепта за хляб с квас е на едни от най-добрите хлебари с дълбоки знания за свойствата на кваса в София. Ароматът на топъл хляб е нещо, което няма как да остави равнодушен когото и да е.
Дългата ферментация и високата хидратация са характерни за повечето хлябове с квас. Какво означава това? Хлябът има високо количество вода, което определя по-рядката му консистенция. Приготвя се с дълга ферментация, но това просто означава, че имате повече свободно време.
За приготвянето на този хляб са ви нужни 2 дни.
Добре е да имате предварително захванат квас (ако се чудите как става - прочетете статията Как да си захвана квас) или да си купите такъв от сигурен източник.
Съставки
- 344 г вода
- 44 г пълнозърнесто брашно
- 133 г квас
- 78 г микс от семена
- 9 г сол
- 399 г бяло брашно
Начин на приготвяне
- Забъркайте брашното с около 90% от количеството вода.
- Оставете да ферментира на стайна температура за 30 минути.
- Добавете семената и кваса.
- Месете бавно за 8 минути, след това бързо - за 2.
- Оставете да си почине още 30 минути.
- Приберете в хладилника за 14 часа.
- Извадете и оставете на стайна температура за 30 минути.
- Премесете за последен път и оставете да си почине за 20 минути.
- Оформете в съда, в който ще печете хляба. Финалната му ферментация е 1 час.
- Печете 45-50 минути. За предпочитане в керамичен съд.
Готовия хляб е добре да съхранявате завит в памучна кърпа и хартиен плик.