Тази рецепта за хляб с квас е на едни от най-добрите хлебари, а именно - "Братя Хебари". Те, освен прекрасна хлебарница, която от сутрин до вечер гъделичка носа на клиентите с прекрасни аромати, са й училище за естествени ферментации. Ако искате да научите нещо повече за хляба, кваса и ферментациите, може да следите курсовете, които периодично организират.
"Братя Хлебари" предлагат чудесни хлябове с квас. Дългата ферментация и високата хидратация са характерни за тях. Какво означава това? Това означава, че в хляба има високо количество вода, което определя по-рядката му консистенция, както и много часове на ферментиране и втасване.
За приготвянето на този хляб са ви нужни два дни. Добре е да имате предварително захванат квас (ако се чудите как става - прочетете статията Как да си захвана квас) или да си купите такъв от сигурен източник.
Съставки
- 344 г Вода
- 44 г Пълнозърнесто брашно
- 133 г Квас
- 78 г Микс от семена
- 9 бр. Сол
- 399 г Бяло брашно
Начин на приготвяне
- 1. Забъркайте брашното с около 90% от количеството вода. Оставете да ферментира на стайна температура за 30 минути.
- 2. Добавете семената и кваса. Месете бавно за 8 минути, след това бързо - за 2. Оставете да си почине още 30 минути.
- 3. Приберете в хладилника за 14 часа. Извадете и оставете на стайна температура за 30 минути.
- 4. Премесете за последен път и оставете да си почине за 20 минути. Оформете в съда, в който ще печете хляба. Финалната му ферментация е 1 час.
- 5. Печете 45-50 минути.