Ароматът и вкусът на току-що приготвен хляб са несравними, но какво да правим, ако имаме застоял хляб, който бързо започва да губи своята мекота и вкус? Правилното му съхранение е от съществено значение, както и няколко продукта от кухнята, които могат да са незаменим помощник.
Хлябът е добре да се съхранява в платнен или хартиен плик, след което да се сложи в кутия за хляб. Най-добрият избор са дървените и металните кутии, но задължително условие е те да имат съответните отвори за циркулация на въздуха. В противен случай хлябът ще мухляса бързо.
Кутията за хляб ще предотврати изсъхването му за около 2-3 дни, след което той отново ще започне да губи от мекотата и вкуса си. Тогава идва време за парче ябълка. Сложете я в кутията за хляб. Влагата в нея ще се предаде на хляб, като ще го запази мек още няколко дни. Сменяйте парченцето плод на 2 дни, за да не хване плесен.
Същото може да направите с парче картоф, което ще свърши същата работа.
Добавянето на малък съд със сол или ориз в кутията за хляб пък ще отнеме от излишната влага и ще предотврати появата на мухъл и плесен.
Още един трик, който домакините използват, за да съхранят насъщния за по-дълго време – поставят стрък целина в плика с хляба. Поставянето на стрък целина може да помогне за запазване на хляба свеж, защото тя действа като естествен овлажнител, като отделя влага в торбата и поддържа хляба мек и влажен, вместо да изсъхне.
Ако държите хляба по-дълго у дома, сменяйте стръка целина на 1-2 дни.
Домашният хляб има по-кратък срок на годност, защото не съдържа консерванти. Имайте предвид този важен факт, когато го съхранявате за повече от 2 дни.
Вижте във видеото как се приготвя хляб от квас:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK