През последните два месеца шоколадът с шам фъстък, известен по цял свят като дубайски шоколад, отприщи страстите в малка сладкарница в Берлин, Германия. А това  събуди интереса на най-големите фирми.

Несъмнено това ще бъде звездата на коледните шоколадови бонбони в Германия тази зима. В Берлин "дубайският шоколад", продаван в ориенталска сладкарница, бележи огромен успех от пускането си на пазара преди два месеца.

"Започнах преди 2 месеца, заради тенденцията в TikTok", казва Али Фахро, собственик на тази сладкарница. 

Сара Хамуда, жената първоизточник на дубайския шоколад, сподели пред американския канал CNN колко била изнендана от успеха на нейната шоколадова марка, стартирана преди три години. 

КАДАИФ - СЪСТАВКАТА, КОЯТО ПРОМЕНЯ ВСИЧКО

Сладкарят от Берлин изобщо не е очаквал такъв грандиозен успех.

"През първия ден направих 20 барчета. Те бързо изчезнаха. На следващия ден направих 50 от тях, всички също изчезнаха", обяснява 32-годишният майстор от Берлин. Той не съжалява за дългите часове, прекарани в търсене на рецептата, която е най-близка до оригиналния продукт.

Интересът към този шоколад, пълен с крем от шам фъстък, не спира да удивлява!

Тридесетгодишен мъж беше арестуван тази седмица от германската митница на швейцарската граница, защото искал да внесе в страната 45 килограма от ценния продукт, разделен на 243 кутии.

На пазара цената на дубайския шоколад варира от осем до двадесет евро за блокче от 100 или 200 грама. Това е много по-скъпо от много други шоколадови брандове.

Сред тайните на този десерт е кремът от шам фъстък. В него има кадаиф, което го прави хрупкав. Тазка получената паста се нарича "ангелска коса". Тя е типична за ориенталските и средиземноморските сладкиши.

LINDT ПУСНА СВОЯ СОБСТВЕНА ВЕРСИЯ

Интересът към този шоколад провокира големите марки да проявят интерес към явлението. Като швейцарския производител на шоколад Lindt. Брандът пусна версията на дубайския шоколад в своето портфолио. А клиентите чакаха с часове на студа, за да се сдобият с него.

"Чаках десет часа. Пристигнах в полунощ. В момента е много модерно", казва Леон Фенле, 18-годишен студент, пред магазин на Lindt в Щутгарт.

РЕЦЕПТА ЗА ДУБАЙСКИ ШОКОЛАД

Съставки:
200 г тъмено шоколад (мин. 70% какао)
50 г бял шоколад
1/2 чаена лъжичка шафран (по избор, за интензивен вкус)
1 чаена лъжичка кардамон на прах
1 чаена лъжичка ванилия (прах или течна)
50 г бадеми (по избор, може да се нарежат на малки парченца или да се използват цели)
1-2 чаени лъжички мед (по избор)
1/2 чаена лъжичка сол (по желание, за изравняване на вкуса)

Снимка: Facebook

Начин на приготвяне:

Топене

Нарежете тъмния и белия шоколад на малки парченца и ги стопете в съд на водна баня или в микровълнова фурна на ниска мощност, като бъркате периодично, докато шоколадът стане напълно гладък и разтопен.

Шафран

В малка тенджера добавете 2-3 чаени лъжички вода и сложете шафрана. Загрейте за около 1-2 минути, докато екстрактът от шафран се освободи. След това добавете получената шафранова вода в разтопения шоколад и разбъркайте добре.

Добавяне на подправки:

В разтопената шоколадова смес добавете кардамона и ванилията. Разбъркайте добре, за да се съединят ароматите и подправките с шоколада.

Добавяне на бадеми:

Ако използвате цели бадеми, ги нарежете на малки парченца и ги добавете към шоколадовата смес. Разбъркайте, за да се разпределят равномерно.

Мед и сол (по избор):

За допълнителна сладост може да добавите мед по ваш вкус. Можете също така да добавите малко сол, за да изравните вкусовете и да подчертаете шоколадовия вкус.

Изливане в калъп:

Изсипете шоколадовата смес в калъп по избор (например калъп за шоколадови блокчета или друг вид формички).

Охлаждане:

Оставете шоколада да се охлади и стегне в хладилника за 2-3 часа, или докато се втвърди напълно.

Сервиране:

След като шоколадът е готов и охладен, извадете го от калъпите и се наслаждавайте на вашия луксозен дубайски шоколад с шафран и бадеми!

Тази шоколадова рецепта може да бъде персонализирана по ваш вкус — може да добавите други ядки, сушени плодове или дори златни листа за още по-луксозен вид.