Фитнес инструкторът Станимир Михов ни предлага супер план за отслабване без здрави тренировки. Стан се занимавам с фитнес вече над 12 години, като през последните 8 от тях влага изключително много време и усилия, за да подобри своите познания в сферата на здравословното хранене и тренировките. Ето какви съвети споделя с нас.

Съвет 1

Отървете се от сладкото и мазните закуски. Обикновено, когато седнем пред телевизора, взимаме със себе си чипс, пуканки или друга калорична храна. Избавете се от този навик и намерете по-здравословна алтернатива. Посочените храни съдържат в себе си много изкуствени елементи (овкусители, оцветители, подобрители), които най-често не влияят благоприятно на здравето, а и на теглото. Чудесно решение е да ги замените със зеленчуци или плод.

Съвет 2

Хранете се по-често през деня. Доброто разпределение на храната през деня може да спомогне по няколко начина. С няколко хранения на ден ще поддържате енергийните си нива в норма, без излишни реакции в кръвната захар. Това от своя страна ще доведе до по-малки нужди от нездравословни храни и напитки, които да добавят ненужни калории в менюто ви. С по-чести хранения ще контролирате и по-добре хормоналните нива в тялото. Има проучвания, които твърдят, че на тялото е нужна повече енергия, за да усвои храната от по-честите хранения и по този начин да изгори повече калории, спрямо консумацията на няколко, по-малко на брой, но по-големи хранения през деня. Въпреки това 4, 5 и 6 хранения на ден не са за всеки. Има хора, които се чувстват добре и с 2-3 хранения + 1-2 междинни (ядки, плодове, кисело мляко). Най-правилният избор би бил този, който ви кара да се чувствате добре и сити, без нужда да прибягвате към нездравословни избори и да нарушавате плановете си в по-дългосрочен план. Изводът от всичко това е, че тялото е способно да се приспособи и да работи ефективно, независимо от изборите, които правим, стига да му дадем достатъчно време и да проявим търпение.

Съвет 3

Сервирайте храната си в малки чинии. По-малкият размер на чиниите означава и по-малко количество храна в нея. Когато свикнете да се храните в малки съдове, веднага ще се убедите, че има ефект. Тук има и психологически момент. По-малките чинии могат да заблудят мозъка ви, че сте яли повече, отколкото всъщност сте. 

Съвет 4

Не пропускайте закуската. Една добре балансирана закуска, съдържаща протеини, въглехидрати, мазнини и зеленчуци ще ви даде енергия и бодрост през целия ден и ще остави чувство за ситост за дълго време. Много изследвания свързват редовното консумиране на закуска с добро здраве, по-добра памет и концентрация през деня, по-ниски нива на “лошия“ LDL холестерол, по-малък шанс за получаване на диабет, на сърдечно-съдови заболявания и наднормено тегло. При събуждане, кръвната захар, от която се нуждае тялото, за да работят мускулите и мозъка най-добре, обикновено е ниска. Закуската помага да се възстановят тези нужди, за да може телата ни да са по-ефективни през деня. От друга страна, ако пропуснете закуската, до обяд може да почувствате недостиг на енергия и глад, което да доведе до преяждане по-късно през деня или до желание да задоволите нуждите си с нездравословни избори.