Йо-йо диетите крият значителен здравен риск за сърцето при жените, които ги практикуват. При йо-йо диетите килограмите рязко се свалят, но след това бързо се качват, откъдето идва името на ефекта.

Резултатите са от изследване на американски учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, проведено сред близо 500 жени на средна възраст от 37 годни с индекс на телесната маса 26.

Снимка: iStock

При жените, които за една година са успели да свалят около 4,5 килограма от теглото си, но впоследствие отново са ги качили, се наблюдава повишен риск от заболявания на сърцето.

Жените, които преминавали през йо-йо диети, били с цели 65% по-висока вероятност да се представят зле на кардиологичните тестове на Американската сърдечна асоциация.

Йо-йо диетите стават изключително популярни преди започване на по-топлите месеци от годината, защото това мнозина дами решават, че искат да се отърват от нежеланите килограми и да се сдобият с мечтаната фигура за летния сезон.

Всъщност, загубата на теглото е полезна за сърцето, но невъзможността за запазване на постигнатото тегло и повторното му наддаване, вреди на сърдечната дейност, коментира ръководителят на изследването д-р Брук Аваргал от медицинския колеж към университета.