Случвало ли ви се е единствената причина да слушате с "интерес" нечии истории, да бъде само защото се опитвате да го вкарате в леглото? Това е позната практика, сигурно стара колкото света, но да предпочитате лъжата (или просто прегръщането на истината), за да накарате човек да прави секс с вас не е просто обичайно, а напълно естествено - поне това показват резултатите от ново проучване. 

Мозъкът е програмиран да казва лъжи, за да спечели потенциални сексуални партньори, твърди проучването, публикувано в списание "Journal of Experimental Psychology".

В това, честно казано, има смисъл, като се има предвид, че мозъкът е програмиран да увеличава шансовете за изпитване на удоволствие, поради което повтаряме приятни навици като ядене, пиене и секс. 

Въпреки че лъжата може да противоречи на вашите собствени убеждения или личност, е по-вероятно да разкрасите нещата или да преувеличите значението им, за да изпъкнете в по-благоприятна светлина. 

Снимка: iStock

"Когато се появи възможност за сексуални отношения, хората са по-склонни да променят нагласите си и да участват в измамно себепредставяне", заявяват изследователите от Университета в Рочестър и Интердисциплинарния център Херцлия в Израел. 

"Казано с други думи, хората започват да преиначават, разкрасяват и понякога лъжат", поясняват експертите. Ако сте ползвали Tinder, сигурно знаете, че определено важи за хората там.

Учените са изучавали поведението на повече от 600 хетеросексуални студенти, които са си взаимодействали с представители на противоположния пол. Резултатите установяват, че участниците понякога направо лъжат добре изглеждащ човек от срещуположния пол - например, за броя на сексуалните партньори, които са имали.

Учените са на мнение, че все пак това не е толкова вредно: "Такива промени в поведението и отношенията могат да се разглеждат като едва доловимо преувеличение или като безобиден ход, който да впечатли или да ни с ближи с потенциален партньор".

"Хората ще правят и ще кажат почти всичко, за да създадат връзка с привлекателен непознат. Когато сексуалната ви система е активирана, вие сте мотивирани да се представите в най-добрата възможна светлина. Това означава, че ще кажете на непознати неща, които ви изкарват да изглеждате по-добре, отколкото всъщност сте", допълват експертите.

Но нека сведем лъжите до минимум, за да си спестим някои неудобства на сутринта, нали?