Този списък с 33 начина за отслабване без диета направи здравословното прекалено лесно. За да отслабнем и загубим тегло е необходимо да горим повече калории, отколкото консумираме, което означава едно: контрол на порциите. Но това със сигурност не означава, че този процес трябва да е свързан с глад до достигане на желаните резултати, както е възприетo заради популярни нездравословни диети. Има много по-лесен начин за отслабване и задържане на постигнатите резултати.

Отслабване без диета – как работи?

Най-лесният начин за отслабване и задържане на постигнати резултати, всъщност е чрез въвеждане на здравословни замени. Основните причини този метод да е изключително ефективен са три:

Причина 1: Ще успеете да ограничите приема на калории

Ограничаване на приема на калории без глад. Това е възможно благодарение на факта, че непреработените храни (често категоризирани като здравословни) обикновено са по-обемисти, спрямо преработените. Няколко примера са - сладолед и киви, мъфин и целина, масло и яйца, чипс и ябълка.

Още по-добрата новина е, че не е необходимо пълно изключване на нездравословни храни от менюто. Любимите сладолед, шоколад, чипс и други могат да са част от здравословно меню, но не и негова основа. Представете си колко храна ще може да консумирате за същите или за по-малко калории, което води до следващата точка:

Причина 2: Ще регулирате апетит и чувство за глад

Избирайки по-здравословни избори през целия ден ще приемате разнообразни хранителни вещества и ще давате на тялото това, от което се нуждае. По-големите порции ще позволят да се чувствате сити за по-дълго време и да не изпитвате нужда от вредни храни. Основно правило, което препоръчвам да спазвате - когато усетите нужда от нездравословна храна, първо консумирайте балансирано здравословно хранене, съдържащо разнообразни макро и микронутриенти – белтъчини, въглехидрати, полезни мазнини, витамини и минерали. Сами ще се убедите, че оставяйки нездравословните храни за накрая, често няма да изпитвате никаква нужда от тях или тя ще е толкова малка, че ще можете да я контролирате с лекота.

Причина 3: Ще регулирате кръвна захар и инсулинова чувствителност

Повечето преработени храни, които се категоризират като "вредни храни" имат променен от човека състав. Тази промяна най-често отстранява полезна част от конкретен продукт, за да го направи по-добре изглеждащ, по-вкусен, с по-приятна миризма или казано по друг начин – да му придаде търговски вид. Това обаче повлиява на състава на продукта, като най-често го прави по-беден на хранителни вещества. Колкото по-бедна е една храна на разнообразни макроелементи (протеини, въглехидрати, мазнини, фибри), толкова по-голямо нездравословно повишаване на кръвната захар ще предизвиква тя. Тези повишавания се свързват с приток на енергия, която е достъпна за много кратък период от време – няколко минути. Проблемът идва от това, че за няколко минути няма как да изгорим калориите от торта, която ни е доставила 1000+ калории. Тялото ще използва това, което му е необходимо – независимо дали източника е здравословен или нездравословен, но това, което не му е нужно ще складира като мазнина. Освен негативното влияние върху килограмите и мазнините, честите повишения и спадове на кръвната захар се свързват с развитие на диабет тип 2. Най-доброто, което може да направите за себе си в случая е да консумирате повече непреработени и по-малко преработени храни. Голям списък с предложения на здравословни варианти ще може да прочетете по-надолу в статията.