В Китай пандата е смятана за национално съкровище. Преди 20 години наказанието за убийство на панда било смъртна присъда. В наши дни наказанието е 20 години затвор.

Ето и още интересни факти за пандата:

1. Защо пандите имат черно-бяла козина? Пандите имат черно-бяла кожа за камуфлаж. Бялата козина позволява на пандите да се крият в зимни условия. Черната козина задържа топлината и им позволява да останат незабелязани в гората или на тъмно.

2. В Китай пандите са символ на мир. Преди стотици години враждуващите племена издигали знаме с изображение на панда, за да спрат битка.

3. Пандите са едни от най-добрите катерачи. Те са способни да се изкачват на височини до 4000 метра. Големите панди обожават да прекарват летните сезони по планините.

4. Пандите са срамежливи животни и се чувстват най-добре, когато са сами.

5. Пандите са масивни животни. Голямата панда тежи средно 136 кг и е с височина от 1,50 м до 1,90 м.

6. Пандите вече не са застрашени от изчезване. За последното десетилетие броят им е нараснал със 17%. Статутът на големите панди вече официално е променен от „застрашен“ на „уязвим вид“ в Червената книга.

Само 1864 панди живеят в целия свят.

7. Пандите ядат през повечето време. Пандата прекарва 14-16 часа от деня си в ядене. Те изяждат огромно количество бамбук – от 12 до 38 кг на ден.

8. Пандите са месоядни животни, които предпочитат бамбук. Пандите са мързеливи и добронамерени животни, които предпочитат бамбукови кълнове и листа пред месо. Ако не намерят бамбуково дърво, предпочитат да гладуват.

9. Пандите обичат да плуват.

10. Пандите имат 6 пръста на лапичките, за да хранят по-лесно с бамбук.

11. Пандите обичат металните предмети.

12. Хората изсичат горите от бамбук, за да добият повече обработваема земя. С това действие местообитанията на пандите стават все по-малки. Пандите са много срамежливи животни и затова не могат да ядат бамбук там, където живеят хора. Понякога, когато бамбукът в района, обитаван от тези животни изчезне напълно, те гладуват и умират. 

13. Пандите са застрашени като вид, защото хората ги убиват заради козината им. Тя струва между 60 000 и 100 000 долара на черния пазар.