Често срещано твърдение е, че отслабването е синоним на гладуване. Освен, че е грешка, може да доведе и до сериозно нарушаване на здравословното ни състояние.

Диета често се свързва с режим за сваляне на излишно тегло, но всъщност представлява храната, която консумираме в рамките на определен период от време. Тя ще диктува и дали ще покачваме килограми или ще отслабваме.

В тази статия ще разгледаме как да намалим приема на калории, но без да има нужда да гладуваме. Избора и спазването на здравословен хранителен режим, комбиниран с физическа активност се смята за най-безопасен и надежден начин дългосрочно да се достигне или поддържа оптимално тегло и красива визия.

Това е ефективна и работеща комбинация, която помага за постигане на дълготрайни и видими резултати. Голяма част от борещите се с излишните килограми намаляват калориите до такава степен, че изпитват глад през цялото време. Освен неприятното чувство това би ви отдалечило от постигане на крайната цел – изгаряне на мазнини и отслабване.

При прием на твърде малко калории, шансът да се загуби мускулна маса се увеличава. Също така метаболизмът (обмяната на веществата в тялото) може да се забави, защото организмът ще се опитва да се приспособи към новите условия.

Следователно започва пестене на енергия чрез горене на по-малко калории (познато още като икономичен режим) и се чувства по-непреодолим глад. Така всъщност ще се принудите да консумирате повече калории и това е честа причина за провал в начинание, като спазването на диета или хранителен режим.

При прием на нисък брой калории тялото:

- Губи мускулна маса, която стяга и придава красив вид;

- Преминава в икономичен режим, което означава, че ще горите по-малко калории, независимо колко малко количество приемате или колко много спортувате;

- Подобен тип ограничения се свързват със загуба на тегло, но често са съпътствани от стрии, целулит и отпусната кожа.

Снимка: iStock

6 съвета как да намалим приема на калории, без да гладуваме

1. Увеличете приема на непреработени храни

Непреработените храни (често категоризирани като здравословни) обикновено са по-обемисти, спрямо преработените. Те са с по-голямо съдържание на фибри и по-ниско на мазнини. Спазвайки здравословен хранителен режим, съдържащ разнообразни макро и микронутриенти – белтъчини, въглехидрати, полезни мазнини, витамини и минерали , ще се чувствате сити за много по-дълго време.

Удачни варианти са зеленчуци, като зелени салати, броколи, карфиол и аспержи – ниско съдържание на калории спрямо техния обем. Може да ги използвате за пълнеж, гарнитура или като част от салатата.

Пълнозърнестите храни – овесени ядки, киноа или кафяв ориз са с високо съдържание на фибри, както и други важни хранителни вещества и ще ви заситят за дълго време, без да предоставят много на брой допълнителни калории. Единственият минус ще дойде от това, ако ги овкусявате с непремерени количества сол и мазнина.

Старайте се да консумирате пресни плодове (по възможност според сезона), вместо сушени или преработени, които съдържат много по-високи количества захар и по-малко фибри.

Съвет: Една доза висококачествен протеин на прах ще задоволи чувството на глад за сладко и нездравословни храни. Може да се приема като междинно хранене в комбинация с кисело мляко и сурови ядки ИЛИ овесени ядки като здравословен и засищащ снак.

2. Пийте повече вода

Консумацията на вода е пряко свързана с по-лесна загуба на килограми. Добрата хидратация ще увеличи чувството за ситост.

Ако сте дехидратирани е много вероятно да се създаде дисбаланс в нивата на натрий в тялото. Това от своя страна може да доведе до желание за прием на храни, богати на сол, които често са нездравословни и с много калории. Научно доказано е, че мозъкът ни обърква сигналите за глад и дехидратация. Често може да изпитваме голяма нужда от храна без да сме гладни, ако приемаме прекалено ниски количества вода всеки ден.

Съвет: Може да разнообразите консумацията на вода, като добавите натурални съставки към нея: лимон, лайм, краставица, джинджифил, розмарин, мащерка, ябълков оцет и др.

Очаквайте продължение на съветите как да намалим приема на калории, без да гладуваме, представени от фитнес инструктора Станимир Михов!