Ако търсите начин да се отървете от излишните килограми, без да се лишавате от любимата си храна, зеленият чай може да помогне да се справите със затлъстяването. 

Освен това напитката, която е изключително популярна в азиатските страни, намалява броя на възпалителните биомаркери, свързани с влошаването на здравето.

Резултатите са от ново изследване на американски учени от Държавния университет на Охайо с лабораторни мишки.

Снимка: iStock

В продължение на осем седмици половината от животните трябвало да ядат храна с високо съдържание на мазнини, предназначена да доведе до затлъстяване, а останалата половината се придържала към редовна диета. Във всяка от двете групи половината от гризачите трябвало да консумират екстракт от зелен чай, примесен с храната им.

Мишките, които приемали 2-процентов екстракт от зелен чай, се справяли далеч по-добре със затлъстяването от останалите, които не приемали екстракта.

Консумацията на зелен чай при мишките, които следвали хранителен режим с голям прием на мазнини, допринесла до 20% по-малко нарастване на теглото в сравнение с другите, които не приемали чая. Наблюдавана била и по-малка резистентност към инсулина.

Това изглежда произтича от подобреното здраве на червата, включително по-добрата чревна микрофлора на мишките.

Снимка: iStock

Обещаващите резултатите ще бъдат предпоставка за предстоящо проучване за потенциалните ползи от консумацията на зелен чай при пациенти с висок риск от развитие на диабет и сърдечни заболявания.

"Това проучване доказва, че зеленият чай насърчава развитието на полезни чревни бактерии и това води до редица ползи за здравето, които значително намаляват риска от затлъстяване", коментира ръководителят на изследването проф. Ричард Бруно, специалист по здравословно хранене към университета.

Пълните резултати от изследване са публикувани в списание "Journal of Nutritional Biochemistry".