Независимо дали сте фитнес маниаци или просто тичате в парка след работа – знайте, че физическите упражнения и натоварване винаги са полезни за здравето на човек. И това не значи само по-здрави мускули – има редица други проблеми в живота ни, които редовните тренировки могат да подобрят и елиминират ден след ден. Ето как популярната поговорка "Ябълка на ден, бягай докторе от мен" става "Аеробика през ден, бягай докторе от мен"!

Снимка: iStock

Тревожност и депресия

Редовните физически упражнения могат сериозно да спомогнат за облекчаване на състояния като тревожност и депресия, както и за цялостното подобряване на настроението. Според Mayo Clinic причината за настъпване на подобно подобрение не е напълно изяснена, но учените смятат, че докато се упражняваме, се случват редица неща, които подобряват нашето настроение и редуцират нивата на стрес. Движението кара мозъка ни да освобождава химични вещества, които ни карат да се чувстваме добре – като ендорфините и ендоканабиноидите; повишава температурата на тялото ни, което сваля стреса; намалява нивата на химикали от имунната система, които могат да влошат депресията. Упражненията борят тревожността и депресията и по други начини – могат да бъдат добър социализиращ фактор за хора, които се чувстват изолирани, или да повишат собствената ни увереност чрез поставяне и постигане на фитнес цели.

Снимка: iStock

Безсъние

Редовните упражнения могат да ви помогнат да заспите по-лесно, да спите по-дълго и по-дълбоко! Има смисъл в това, нали? Спането разтоварва стреса от тялото, но също така намалява състоянията на тревожност и депресия – които могат да допринесат за безсъние. Забравете обаче за работата и умственото натоварване точно преди лягане, защото това може да ви превъзбуди излишно и да попречи на лесното заспиване. Ако страдате от хронично безсъние, връзката между съня и физическите упражнения може да бъде още по-осезаема и в крайна сметка – полезна за вас. Проведено през 2010-а проучване е установило, че когато група страдащи от безсъние жени започнат редовно упражнения, постигат значителни подобрения в качеството на съня си само в рамките на четири месеца. Анализ от 2013-а на тези данни показва, че подобрението обаче не настъпва светкавично… Жените не изпитват подобрение в съня си през първите два месеца от започване на тренировъчния режим, а нощите, в които спят лошо, водят до по-кратки тренировки на следващия ден – което навежда на мисълта, че упражненията изглежда не влияят позитивно върху тяхното безсъние, но безсънието повлиява негативно тренировките им. Но след четири месеца ежедневни тренировки, жените започват да спят с поне 45 минути повече на вечер, отколкото в нощите преди да започнат с упражненията – подобрение, което един от учените в изследването определя пред “Ню Йорк Таймс” като равностойно с други видове лечения, включително с лекарства. Изводът? Ако се опитвате да подобрите безсънието си с упражнения, бъдете търпеливи – може да отнеме няколко месеца, преди да видите положителен резултат, но ще се радвате, че сте направили тези усилия, след като най-накрая се наспите добре.

Снимка: iStock

 

Понижено либидо 

Ако чувствате, че либидото ви спада все по-осезаемо напоследък, опитайте се да правите упражнения. В най-лошия случай – просто ще пораздвижите тялото си, а в най-добрия – сексуалното ви желание отново ще започне да се повишава! Има редица фактори, благодарение на физическите упражнения, които могат да допринесат за повишаване на либидото. Според изследване на Колумбийския университет, тренировките карат мозъка ни да се освобождава ендорфини (един от онези химикали в мозъка, които ни карат да се чувстваме добре), което от своя страна може да доведе до приток на повишаващи либидото хормони. Освен това упражненията подобряват кръвообращението, което респективно увеличава притока на кръв в половите органи, а това е основна причина за сексуалния апетит и възбуда.

Снимка: iStock

 

Липса на креативност

Изследванията предполагат и връзка между упражненията и креативността. Ето какво сочат изводите от проучване през 2013-а на базата на тестове, измерващи дивергентното и конвергентно мислене. “Дивергентото мислене” се отнася до способността да се предложат много решения на един проблем, а "конвергентното мислене" се отнася до способността да се намери едно-единствено решение на даден проблем. Индивидите от изследваната група, които се упражняват редовно, показали по-добри творчески умения за мислене, отколкото техните колеги, водещи по-заседнал начин на живот. Когнитивният психолог и автор на изследването Лоренца Колзато обяснява, че регулярните упражнения могат да действат като когнитивен катализатор, насърчавайки креативността по един естествен и здравословен начини. Проучванията показват също, че упражненията помагат на мозъка и по други начини. Упражненията в младежка възраст могат да подобрят познавателните ни способности в зряла възраст, а упражненията в зряла възраст могат да намалят на по-късен етап риска от деменция в старческа възраст.

Снимка: iStock

 

Тютюнопушене

Научните проучвания показват, че физическите упражнения могат да намалят апетита към никотин, което прави по-лесно за пушачите отказването от нездравословния навик. Изследване през 2012-а в Тайван установява, че пушачите, които правят упражнения, били с 55% по-голяма вероятност да спрат пушенето, отколкото тези, които не се упражняват. А 43% имали по-малка вероятност да се върнат към пушенето на по-късен етап от живота си, отколкото не-трениращите. Изследванията също така предполагат, че тренировките могат да бъдат от голяма полза за хора, опитващи се да откажат алкохолна зависимост.

Снимка: iStock
 

Стареене на кожата

ОК, ясно е, че външният ни вид се променя с напредване на възрастта, но това не бива да бъде болка за умиране. В живота си се сблъскваме с толкова по-големи проблеми, че стареенето на кожата за повечето се намира някъде много далече в мислите ни – все пак това е естествена част от живота, но лъскавите списания често въздигат на пиедестал младостта и перфектния външен вид (особено у жените) по начин, който е неестествен и нездравословен. Но щом малко упражнения за достатъчни, за да спрем да се суетим непрекъснато, тогава защо да не го направим? Упражненията са е от голяма полза за общото здравословно състояние, а щом спомагат и за намаляване на бръчките, едва ли има някой, който да е против тях! Проучване през 2014-а сред група от лица над 40-годишна възраст е установило, че хората, които се упражняват редовно, има много по-млад вид на кожата, отколкото тези, които не тренират. Авторите на изследването установили, че физическите упражнения могат да забавят стареенето на кожата. Учените взели проби от кожата на хората над 65-годишна възраст, а след това те трябвало да се упражняват редовно в продължение на три месеца. Последвалите резултати от новите проби разкрили, че кожата им се е подобрила значително за това кратко време. Безспорно са необходими още изследвания, за да се изясни напълно механизмът как упражненията могат да се отразят ползотворно на кожата, но докато очакваме тези резултати – не забравяйте, че упражненията най-малко водят още към по-добро здраве, понижен риск от рак, по-добро настроение, повишено либидо и по-дълъг живот!