Безалкохолните барове не са нова концепция. В края на XIX в. известен брой "барове за трезвеници" са създадени във Великобритания заради възхода на движението на въздържателите, което проповядва отказ от консумация на алкохолни напитки. Този подход на "пиене по избор" все още не се е превърнал в стандарт, но има показатели, че младите хора вече не консумират толкова алкохол, колкото са го правили предишните поколения.

Според Сам Тонис, основател на "Getaway Bar", алкохолните барове имат едно предимство - печелят от консумацията на алкохол. „Основната разлика е, че не продаваме напитка след напитка на един и същ клиент. Обикновеният бар го прави заради зарибяващия ефект на алкохола“, смята Тонис.

В последните три години консумацията на алкохол се е понижила с 30% както при младите, така и при по-възрастните, сочи изследване на Националния институт за борба с наркотичната зависимост. Тази трезвена вълна има подкрепата на някои от големите производители на бира например. Те предлагат безалкохолна бира, която същевременно е и нискокалорична.