Никога в историята децата не са имали по-добри и разнообразни възможности да се учат, отколкото днес и същевременно никога не са се сблъсквали с такива предизвикателства пред учебния процес. В дигиталния 21 век те са затрупани от информация, която обаче не винаги се превръща в полезни знания. Източниците са хиляди, а поводите за разсейване са още повече. Достъпът до знание вече не е такъв проблем, но организацията и задържането на вниманието върху определена тема се превръщат в новите предизвикателства пред ученето днес.

Снимка: iStock

В тези условия изниква въпросът как да решим този проблем интелигентно и да улесним процеса на обучение сред подрастващите, а и не само. Според международни експерти по образование един от най-мощните инструменти за това е като заложим на естественото любопитство, при това още в най-ранна детска възраст. То подтиква малчуганите към откривателство и търсене на отговори за всичко неизвестно. В същото време до настъпване на юношеството децата с лекота усвояват нови знания като чужди езици, дигитални умения и др.

Снимка: istockphoto.com

Екипът на международната верига школи по програмиране Logiscool споделя мнението, че подготовката за различните предизвикателства на съвремието ни трябва да стартира още от ранно детство, когато естественото любопитство у децата е в своите върхови стойности.

Ето няколко практични съвета за стимулиране на естественото любопитство у децата и превръщането му в трайна любов към ученето през целия живот, които са застъпени в методиката на школите.

Не отлагайте отговора на детския въпрос

В натовареното ежедневие често се случва детето да ни зададе въпрос, точно когато сме прекалено заети, уморени или ангажирани с нещо друго. Добра практика е обаче, ако го знаем, да предоставим на детето отговора веднага, защото е много вероятно по-късно или утре то вече да не се интересува от темата.

Експериментирайте заедно

Ако самите ние не можем да задоволим любопитството на малчугана, добра идея е да намерим отговора на въпроса, който го интересува, заедно. Това може да стане като отидем до библиотеката, потърсим в интернет или направим експеримент у дома. Така детето не само ще прекара качествено време с родителя си, а и ще се научи по примера му как да изследва само неизвестните за него явления и факти.

Снимка: iStock

Мислете на глас

Друг съвет за стимулиране на детското любопитство е да си задаваме въпроси сами и да обмисляме отговорите им на глас. По този начин децата също ще започнат да си задават въпроси и да разсъждават.

Задавайте отворени въпроси

Когато комуникирате с детето, задавайте отворени въпроси (как, защо, какво и т.н.), които ще го подтикнат да мисли по-задълбочено по поставената тема. Винаги използвайте подходящи за възрастта думи, които то може да разбере.

Снимка: iStock

Оставете детето да играе

Чрез играта децата изследват света и развиват голяма част от своите знания и умения. Ето защо е важно да оставяме детето да развива въображението си със своите играчки.

  • "Успяващите деца" разкрива изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват (ОТКЪС)
  • Две забавни упражнения за деца с нарушен слух, но и за всички останали
  • Карина Азизян, начален учител: Бъдещето е хибридна класна стая
  • Дарин Маджаров от Уча.се: Най-важно е не да си предадеш урока, а да запалиш човека от другата страна
  • Първият учебен ден за децата на известните личности
  • Детето ти харесва TikTok? Виж как да го накараш да заобича уроците с иновативна дигитална платформа
  • Порасналата Крисия: Искам да разкажа и за това, което е от другата страна на усмивката
  • Снимка на деня: Асфалтиране на училищен двор на 14 септември
  • Габриела Субашка, кинезитерапевт: Няма значение каква е раницата, ако бъде носена от здраво дете
  • 5 български Youtube канала, с които ученето може да е забавно