Дарин Маджаров е създателят на образователния сайт с най-много награди в България – Уча.се. Винаги е бил отличник, но не изпитва носталгия към ученическите си години, защото сега животът му е по-интересен и динамичен и се занимава с това, което обича.

Снимка: Евгений Милов

Идеята за създаването на Уча.се идва покрай сестра му, докато Дарин е в чужбина. Тя имала нужда той да й помага с някои уроци и му е звъняла, за да й обясни материала. Така той започва да записва сесиите, които правят заедно и след това й ги изпращал, за да ги има и да си ги припомня, ако е нужно. Сестра му показва всичко това на своите приятели, които също започват да гледат видеата и да пишат на Дарин. Пред нас той споделя какво са му писали някои от децата:

„Нашите не могат да повярват, набиха ме, мислят, че съм преписал, после ми се извиниха, видяха, че съм научил.”

След като вижда, че това начинание има потенциал за успех, Маджаров се връща в България и стартира познатия ни вече проект. Обича да помага на хората, особено на тези, които искат и се стремят да се развиват, и това го мотивира да продължава напред въпреки трудностите, които среща по пътя си.

Един от трудните моменти е съобщаването на родителите му, че се връща в България с идеята да направи сайт за ученици. Други, по-сериозни препятствия пред него са били намирането на пари, за да се разрасне проектът, да открие хора и да сформира екип. За сметка на това, още от първите години Уча.се започва да печели награди за най-добър образователен сайт в България. Днес вече говорим за разрастването му в Румъния, Италия и Испания.

Миналия март, когато учениците преминават в онлайн обучение, Дарин получава обаждане от румънски предприемач, който е притеснен за онлайн образованието в Румъния. Проверка на екипа на Уча.се установява, че в много малко европейски държави има платформи като Уча.се. Така взимат решение да стартират и извън пределите на страната ни.

Снимка: Евгений Милов

Дарин смята, че най-добре е да се балансира между присъствено и онлайн обучение и има визия за бъдещето на училището. Според него в бъдеще урокът ще може да бъде видян в рамките на пет-десетминутно видео, а учителят ще бъде ментор, с когото учениците ще могат да реализират проекти.

Съществува и вариант, в който Уча.се да се превърне във верига училища в страната, в които материалът да бъде преподаван по иновативен начин. Преди пандемията даже екипът е действал много активно по въпроса, но след като ограниченията настъпват, усилията са били пренасочени към разрастването в Европа. Идеята за физическо училище „Уча.се“ не е изоставена и това е една от дългосрочните им цели.

Дарин забелязва, че българите са склонни доста често да се подценяват и смята, че ако си помагаме повече и ако се подкрепяме, ще бъдем много по-успешни.

Формулата на успеха според него се крие в няколко прости стъпки: 

 • Най-важното нещо е не да си предадеш урока, а да запалиш човека от другата страна.
 • Не е нужно всеки да е пълен отличник по всичко, важно е да се справяме добре в училище, защото е показателно това как бихме се справяли с предизвикателствата на живота.
 • Родителите да имат търпение, да проявяват разбиране към усилията на учителите, защото им е много трудно и на тях в тези странни ситуации онлайн-офлайн, да подкрепят децата си и да провеждат нормални разговори с тях.
 • Учениците да подкрепят учителите, родителите да подкрепят учителите, учителите да подкрепят родителите и усилията на всеки един, а не да се смятаме като отделно звено.

Чуйте повече:

По материала работиха стажант-репортерите Иван Черешарски и Мартин Петков.

 • 5 съвета за родители как естественото любопитство на децата да се превърне в любов към ученето
 • "Успяващите деца" разкрива изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват (ОТКЪС)
 • Две забавни упражнения за деца с нарушен слух, но и за всички останали
 • Карина Азизян, начален учител: Бъдещето е хибридна класна стая
 • Първият учебен ден за децата на известните личности
 • Детето ти харесва TikTok? Виж как да го накараш да заобича уроците с иновативна дигитална платформа
 • Порасналата Крисия: Искам да разкажа и за това, което е от другата страна на усмивката
 • Снимка на деня: Асфалтиране на училищен двор на 14 септември
 • 5 български Youtube канала, с които ученето може да е забавно
 • „Българознайко” на Виктория Петкова стигна Антарктида и ще лети в Космоса