Новата учебна година чука на вратата. Вероятността повечето деца да прекарват времето си вкъщи заради пандемията от COVID-19 пък започва да се превръща едва ли не в правило. Тук ще ви представим пет онлайн ресурса, с които вашите деца могат да се забавляват и да учат у дома.

БУКВАР БГ
Буквар Бг е образователен и развлекателен канал. Целта му е обогатяване знанията и насърчаване развитието на децата в предучилищна възраст. Там може да се намерят интересни игри, забавни песни, атрактивна анимация, цветни картинки и весели герои, които да забавляват децата и да им помагат с ученето от вкъщи. Особено при по-малките деца, нуждата уроците да са развлекателни е огромна за да задържи вниманието им и този канал би помогнал за това.

 

ACADEMICO
В Academico ще намерите безплатни образователни видео уроци, предназначени за учениците от 1 до 7 клас. Те са разделени на теми, съобразени с държавните образователни стандарти за съответния предмет и клас. Уроците са разработени с участието на преподаватели и педагози, което ги прави полезни особено поради факта, че през пандемията родителите по необходимост се превърнаха в учители. За всички предмети в училищната програма Academico служи като представител на учителския глас, който може да съпровожда децата след училище при писане на домашни и да отговаря на техните въпроси извън часа. 

МАЛЧУГАН
"МАЛЧУГАН" е проект с образователни и занимателни анимации за деца на български език за азбуката, цветовете, числата, как да се брои на пръсти, какви звуци издават животните и други части от материала за най-малки. Освен това включва образователни игри за наблюдателност и редица други забавления, които да занимават най-малките деца вкъщи. 


THE CLASHERS

За много деца видеоигрите са главна част от тяхното използване на интернет и от тяхното забавление. The Clashers е канал, който от видеоигри се е префокусирал към интересните факти за света, но ги презентира на същия език. Този начин на комуникация може да заинтригува децата и да ги накара да се вълнуват от света около тях както се вълнуват за видеоигрите. Създателят на канала, Слави Панайотов, е издал три книги с факти, описани наистина забавно, което още един вариант за вашите деца да се забавляват по ползотворен начин.

MRMAESTROMUZIKA
За произведенията по литература този канал предоставя лесна алтернатива. Богдан Дуков чете изразително български класики изучавани от по-големите ученици, от "Железния светилник" на Димитър Димов до поезия на Христо Ботев и Олга Махри. За по-големите  ученици тази страница може да е много полезна и да ги вдъхнови в посока на родната литература.

По темата работи стажант-репортерът Ниа-Катя Бързакова

  • 5 съвета за родители как естественото любопитство на децата да се превърне в любов към ученето
  • "Успяващите деца" разкрива изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват (ОТКЪС)
  • Две забавни упражнения за деца с нарушен слух, но и за всички останали
  • Карина Азизян, начален учител: Бъдещето е хибридна класна стая
  • Дарин Маджаров от Уча.се: Най-важно е не да си предадеш урока, а да запалиш човека от другата страна
  • Първият учебен ден за децата на известните личности
  • Детето ти харесва TikTok? Виж как да го накараш да заобича уроците с иновативна дигитална платформа
  • Порасналата Крисия: Искам да разкажа и за това, което е от другата страна на усмивката
  • Снимка на деня: Асфалтиране на училищен двор на 14 септември
  • „Българознайко” на Виктория Петкова стигна Антарктида и ще лети в Космоса