Голяма част от родителите дават стотици левове на месец за частни уроци, а някои дори хиляди. На помощ идва платформата с видеоуроци Уча.се, с която децата могат да учат по интересен и ефективен начин. Нейният основател е Дарин Маджаров и от 2012 г. насам, когато е започнал, интересът към нея нараства. Сайтът покрива учебния материал за учениците от 1 до 12 клас, а абонаментът му е далеч по-изгоден от частните уроци – 8,25 лв. на месец за повече от 12 000 видеоурока и теста. Материалите следват официалната училищна програма на МОН и са съобразени с Държавните образователни стандарти, което означава, че няма значение, по кой учебник се преподава на детето ви. "Уча.се" получава наградата за най-добър образователен сайт на България три поредни години (2012–2014).

И въпреки че учебната година още не е започнала, вече броячът на сайта, който показва колко пъти са гледани образователните видеа, се завърта през секунди – преговорите са започнали. Срещнахме се с Дарин Маджаров, който е в класацията за 30 таланта под 30 на българския "Форбс", за да ни разкрие малко повече за образователната платформа, в която може да се похвали с около 33 млн. изгледани видеоурока.

Какво трябва да знаем за регистрацията в "Уча.се"?

За родителите е много важно децата им да си повишават успеха, а всеки ученик, който влезе в сайта разбира по-добре материала и му става все по-интересно, което вдига и успеха му. Има стотици истории на семейства, които споделят, че децата са нямали никакъв интерес към ученето, но се запалват от видеата и повишават оценките си.

Как дойде идеята за сайта?

В началото на 2012 г. започнах да уча докторантура в Белгия, а по-малката ми сестра имаше нужда да и обяснявам някои неща от уроците, а аз го правех по Скайп. Случваше се редовно и разбираше всичко. Тя винаги е била умно момиче и отличничка в училище, което ме накара да се замисля, че и други деца имат проблеми с усвояването на знанията, просто защото не ги разбират. Започнах да правя повече видеа, за да не повтаряме едно и също. Нейни съученици ми пишеха във Фейсбук, че много им помагам и искат още, защото изкарват шестици. Видях, че има смисъл в цялото това нещо и прекъснах, за да се върна у нас и да сформирам екип, с който да го направя професионално, както е сега.

Снимка: Уча.се

От колко човека е екипът?

Близо 100 души сме, като основното ядро са учителите, които създават структурата за видеоуроците. Преди пет-шест години бях само момче с идея, а вече всичко е повече от добре. Важно е, че всички "горим" за това нещо. Идваме не на работа, а да се раздаваме за голяма мисия. Много от хората в екипа сме учили в чужбина и се връщаме у нас, защото милеем за страната си. Искаме да живеем сред щастливи хора, а хората са щастливи, когато имат умения, образование и постига успехи в своя личен път. Всеки има различна мечта: да стане спортист, добър журналист, инженер или друго... За да се постигат успехи, са нужни знания и всеки ученик е главният герой, който върви по свой път, а ние просто помагаме да премине на следващата стъпка.

Как успявате да действате по програмата и всички различни учебници?

МОН имат една програма за конкретен предмет и клас и са разписали какво ученикът трябва да знае, а всички учебници са написани по нея. Те се водят по нея, както и ние, а освен това гледаме как всеки учебник представя нещата, за да няма значение по кой учебник учи детето. При влизане в сайта предлагаме опцията да подредим уроците точно както са в учебника по страници и теми. Целта е да е максимално лесно за всеки ученик – няма чудене това видео за мен ли е или не е...

Колко деца са се регистрирали до момента?

500 000 са всички регистрирани - представете си 12 пълни стадиона "Васил Левски" с ученици, които искат да учат. Това е супер, защото противно на някои твърдения, учениците искат да се развиват и да учат. Числата показват, че образованието продължава да е ценност. Броячът за гледане на видеоуроците в сайта се сменя постоянно, което значи, че някой преговаря. След 15 септември започва пълното превъртане. (смее се)

Как се изготвя един видеоурок?

Първата стъпка е учителите да създадат структурата, после сценаристът я прави интересна и на техния език, някой записва гласа и после цялото нещо се анимира с картинки. Страшно много учители ни одобряват и препоръчват, което означава, че всичко е ОК. В сайта ни има представяне на целия екип, който участва в процеса и сме сложили тематични снимки от училищните си години.

Снимка: iStock

Сайтът е разработен така, че всеки ученик има герой, който събира точки играе игри и се развива. Това разсейва и пречи или помага на ученето?

Не пречи, защото учениците са свикнали да играят игри. Така хем са в отбор, хем се състезват. Хубавото тук е, че когато гледат видеата трупат точки наречени "опит", както и когато решават тестове, а съучениците им също са тук и го правят. Те са в един в един отбор и може да се състезават с другите - средата е готина, защото хората хем си помагат, хем се състезават. Това е много важно – в крайна сметка, както тук се трупат нива и точки, така се случва и в реалния живот. Човек се развива като учи и така трупа точки, дига нивото (усмихва се), а точно това носи повече успехи, пари, приятели и щастие.

Подкрепят ли ви училищата?

Над 1200 училища в България (всяко второ училище) има абонамент за "Уча.се", което страхотно. Абонаментите са от бюджета на училището и с тях учителите преподават с помощта на сайта ни в класната стая. Часът започва, видеоурокът се пуска на проектор, учениците гледат, а преподавателят спира, за да пояснява, където е необходимо. След това идва тест върху материала, за да се затвърди наученото.

Мислите ли да предлагате видеоуроци и за студентите?

Объсждали сме го, но не смятаме да го правим за момента. Един студент ми беше пратил по имейла учебника си по висша математика с думите "Почвай!" (смее се). За сега гледаме да направим всичко за учениците и то по най-добрия начин, а на по-късен етап може да размислим.

Да не забравяме, че и учениците са хора и имат своите хобита – да спортуват, да се срещат с приятели, да се разхождат, а така спестяват време и запомнят лесно. В сайта могат да открият и уроци, които не са по учебния план, в графа личностно развитие, като раздел "Пари и бизнес", а за развлечение вече има уроци по китара.