#Да отговаряме ясно на техните въпроси
Дори на тези, които ни се струват обикновени, като например: "Защо чинията се нарича чиния?" Със сигурност, когато сме изморени и заети с приготвянето на вечерята, най-лесно е да отговорим: "Не знам." Истината е, че е редно родителят да отговори така на своето дете, така че то да продължава да задава въпроси, продължавайки своя размисъл. Колкото по-загадъчно отговаряме, толкова повече стимулираме любопитството на детето.

#Да ги оставим да изживеят момента
Още като бебе, детето проявява интерес и към най-малките неща. Затова те разглеждат тялото си, хващат си крачетата, пипат си лицето и др. В по-напреднала възраст, интересът към заобикалящия ги свят се изразява в желанието да експериментират и преживяват нови моменти.

Да, с тази разлика, че като майки сме склонни да ги закриляме твърде често, искайки да ги предпазим. Хубавото в отношенията между родителите и техните деца е, че се учат един от друг. Би било добре ако приемем факта, че е редно да оставяме децата ни да изживяват пълноценно всеки един момент. Вместо да им забраняваме да правят нещо, защото се страхуваме от злополука, по-добре да сме край тях, наблюдавайки ги.

#Да бъдем също толкова любопитни, колкото тях
"Любопитсвото е качество, което не може да се наложи, то се пробужда", твърди Даниел Пенак, френски писател и преподавател. Истина е. Родителите са модел за подражание в очите на децата. Каквото и да правят те, малчуганите им подражават. Затова е толкова важно самите родители да изразяват своето любопитство в присъствие на своите деца.

#Да затваряме вратата на родителската стая
Колкото и да не ви се вярва, затворената врата провокира въображението на децата, любопитни да разберат какво се намирам там. За тях затвореното пространство означава, че определена граница не бива да бъде преминавана. От друга страна, таваните и мазетата са също пространства, за които имат представа, но не посещават, тъй като нямата работа там. Да, но от време на време е добре да включваме децата си когато слагаме ред в тях. По този начин допринасяме за развитието на ценностната им система и любопитство.

#Да не пренебрегваме игрите
Пример за това са Великден и търсенето на яйцата в градината. Какво по-хубаво от това да събудим детското любопитсво в търсене на сладки съкровища. Тогава те ще срещнат нови елементи от природата и бита, към които те, със сигурност (в един или друг момент), ще проявят интерес.