Доказано е, че посвещаването на децата в майсторството на кулинарното изкуство помага за развитието на умения и познания в различни сфери – такива са математиката, физиката, литературата и т.н. Вкусните уроци биха могли да се превърнат и в помощ на децата, които се учат да четат.

Също така развиването на кулинарни умения способства за изграждането на полезни хранителни навици у малчуганите, за чувството на отговорност и дисциплина. Следват ценни съвети как да вдъхнете у децата си (от всяка възраст) любов към кулинарното изкуство и респ. уважение към здравословното хранене:

#Готварски умения за бебета и малки деца
Никога не е рано за малките деца да научат един или друг вкусен "фокус" от кухнята. Достатъчно е да разказвате и показвате, че това, което държите в ръката си, е морков, а това – парченце тиква. Да описвате как продуктите могат да се превърънат в сок и/или пюре. Ако детето е над 3 годинки, не се бойте да му показвате съставките за овкусяване на зелена салата или топла супа. Помолете го да се включи в процеса, като ви подаде листенца марулq или шепа репички. Не забравяйте: Всякакви остри предмети дръжте скрити от погледа му.

Готварски умения, подходящи за бебета и малки деца (под надзора на възрастен):
• Назоваване и сортиране на съставките
• Запаметяване
• Сглобяване