Случва се и на най-добрите родители. В един или друг момент, под влиянието на стрес или преумора, изпускаме нервите си и си го изкарваме на детето. Понякога с право, други пъти - без.

Важното е как ще се държим след като сме се скарали, със или без основанието, на своето дете. Следват стъпките, по които ще възобновим връзката си със своето дете след подобен сблъсък. Особено ако сме самотна майка. 

#Пъвро да се успокоим. Поемете дълбоко въздух и приемете случилото се като част от житейския ви опит. Уединете се в друга стая, или ако сте самотна майка - оставете детето да се занимава близо до вас, докато вие се отпуснете на канапето в хола. Препоръчваме ви да си сложите релаксираща музика (на стерео или слушалки). 

#След това е редно да обясним на детето си причините, поради които сме му се скарали. Независимо от възрастта на детето, родителят е длъжен да му изясни ситуацията. Говорейки му като на зрял човек допринасяме за неговото израстване и изграждане на ценностна система. 

#Наложително е да му се извиним.

#Да си дадем втори шанс. Случилото се е случило. Няма начин да върнете времето назад. Едно е сигурно, ако избликът ви на раздразнение е бил провокиран от пакост, сторена от вашето дете, бъдете сигурна, че тя може да се повтори. Тогава ще имате шанс да постъпите правилно без да се поддавате на яроста. 

#Да си простим. Всеки прави грешки. От тях се учим с всеки следващ ден. Не задържайте гнева в себе си. Отърсете се от негативните мисли за вина ако искате отношенията ви с детето да са хармонични. 

#Важно е да възобновим връзката с детето. Започнете да си играете с него или го помолете да ви помогне при приготвянето на вечерята. Много е важно да обръщате внимание на детето. То не бива да се чувства отхвърлено, независимо каква грешка е допуснало. 

И не на последно място, #да си отделим време за себе си. Много е важно да се грижим за себе си, независимо колко обичаме ролята си на майка. За да бъдем добър родител, ние самите е редно да бъдем удовлетворени от живота си. Това означава да се грижим за външния си вид, за вътрешната ни чисто човешка кондиция и т.н. Ако ние не сме щастливи, детето ни също ще страда.