Почти във всеки дом има домашен любимец – куче, котка, хамстер, папагал...  За стопаните си животинките са радост и грижа, разбира се - и те имат претенции към храната, и те се разболяват. За жалост, има и лоши стопани, които, дали притиснати от обстоятелства, или подвластни на лоши емоции, изхвърлят любимеца си на улицата. Вече повече от месец върлува по света и у нас COVID-19. Доколкото е известно, коронавирозата при животните е позната от години. Днешната й мутация обаче опасна ли е за тях? Възможно ли е ние, човеците, да заразим любимеца си? Изискват ли се от нас по-специални предпазни мерки, за да ги опазим? На тези и още други въпроси отговаря ветеринарят - лекар Тереза Лаловска, която работи в столичната клиника „Джулайвет”, и се занимава със спешна медицина, хирургия, анестезиология и образна диагностика, но далеч не са й непознати и инфекциозните болести по животните. Тя, освен че се грижи за здравето на нашите любимци, има и свои такива – куче и котка, които даже са прекарали коронавирус.

Откога короновирозата е позната при жовотните и какви са признаците, които те проявяват при тях?

Ще започна с това, че има много видове коронавируси. Всеки вид коронавирус си има афинитет към определен вид животно (или към човека) и по принцип не проявява голям интерес към другите видове. Но понякога се случва тези вируси да решат да се разнообразят, да се поизменят малко и да започнат да заразяват други, различни от обичайните им гостоприемници. Това, разбира се, е простото и забавно (въпреки че тези вируси въобще не са забавни) обяснение за заразата. Малко по научно казано, коронавирус е голямо семейство вируси, които причиняват разнообразни заболявания при хора, бозайници и птици. При кучетата причинителите са CECoV (симтомите са главно диария и повръщане) и CRCoV (респираторни симптоми). При котките са FCoV-1 и FCoV-2, като при тях нещата са малко по-сложни – заболяването може да протече само с бързопреходна диария, повръщане и отпадналост, но може и да се развие така нареченият инфекциозен перитонит, който има много форми - може да засегне много органи и е доста смъртоносен. Отново подчертавам, че този вид коронавирус засяга само котките!


Разкажете за вашето коте – какво наложи да се изследва, какъв коронавирус има, с какво е лекувано, сега как е?

Моят котарак, на име Соник, осинових, когато беше на 5 месеца. Преди това най-вероятно е живял на улицата. Реших да му направя бърз тест за котешки коронавирус, когато се разболя на 2-годишна възраст. Имаше неспецифични симптоми като висока телесна температура, безапетитие и омърлушеност. Когато видях, че тестът е положителен, реших, че най-вероятно е болен именно от инфекциозен перитонит. След няколко дни изпратих кръвна проба за серологично изследване в референтна лаборатори в Германия. От резултатите стана ясно, че титърът на антитела за FCoV e нисък и е малко вероятно да се касае за опасното заболяване. Оказа се, че е имал най-обикновена бактериална инфекция, която няма нищо общо с коронавируса, а положителният тест е бил случайна находка. Малко по-късно осинових и куче, което ми беше докарано в клиниката по спешност от съвестни хора, които са видяли как го блъска кола на пътя и са реагирали веднага. 4 месеца по-късно, точно преди да го прибера у дома, му направих тест за кучешки коронавирус, който също се оказа положителен, като в този случай дори не се наложи да се проведе лечение, тъй като кучето имаше съвсем леки симптоми.

Д-р Тереза Лаловска с нейното коте Соник
Снимка: Тереза Лаловска, личен архив

Ако има заразен в дома с COVID- 19, как трябва да постъпим с любимеца - може ли човек да му предаде вируса?

Непрекъснато следя данните от проучванията и изследванията, които се публикуват на сайта на Световна ветеринарна асоциация за дребни животни (WSAVA) и Световната здравна организация (WHO), както и на страниците на най-големите референтни ветеринарни лаборатории в Европа и света. Въпреки изолираните случаи на позитивни за COVID-19 - куче в Хонг Конг, котка в Белгия и тигър в САЩ, гореспоменатите организации за момента отхвърлят възможността домашните любимци да са участници в разпространението на COVID-19. Единственото, което се установява, е, че котките и поровете са малко по-чувствителни към този вирус от кучетата например. По тази причина в някои държави препоръчват домашните котки да не се пускат да излизат навън. Ако се установи, че човек е заразен с COVID-19 и трябва да седи под карантина вкъщи, през този период е правилно някой друг да се грижи за домашния му любимец - тоест животното да бъде преместено на друго място. Наскоро имахме такъв случай. Член на семейство под карантина ни се обади да приютим за 2 седмици кучето им, тъй като те не могат да излизат и да го разхожат. Кучето беше взето, без да се влиза в дома им, от човек с предпазен костюм и маска, беше изкъпано внимателно и настанено в хотела към ветеринарната клиника. Това беше отговорно решение, взето от стопаните на животинчето.

Във ветеринарната клиника може ли да се прави тест за корановирус и има ли известно лечение за животното, ако е заразено?

Коронавирусът, който причинява чревна инфекция при кучета и котки, ако няма съпътстващи заболявания, протича сравнително леко, предимно с диария и понякога с повръщане. За неговото диагностициране има налични бързи тестове. Няма специфична терапия за лечение, а само симптоматична - тоест предписват се медикаменти за намаляване на диарията и повръщането, слагат се системи за дехидратацията, дават се имуностимуланти и т.н. Това са медикаменти, които се използват при всички вирусни и бактериални инфекции, които протичат с подобни симптоми, и именно затова се наричат симптоматични. По-проблемен е коронавирусът, който причинява заболяването инфекциозен перитонит само при котки. Смъртността му е почти 100 процента и доста трудно се диагностицира. Интересен факт е, че от няколко дни в референтна лаборатория в Германия, с която работят доста ветеринарни клиники в България, включително и клиниката, в която съм аз, вече се прави PCR диагностика за човешкия COVID-19 при котки и всеки, който иска да си изследва котката за налична такава инфекция, вече може да го направи.

Преглед на игуана
Снимка: Тереза Лаловска, личен архив

Трябва ли хората сега, които имат животинка, да предприемат по-специални хигиенни мерки спрямо тях и какви?

Според мен, не само заради сегашната ситуация, а по принцип трябва да се спазват добри хигиенни мерки при наличие на животно вкъщи, тъй като то може да имат други заразни заболявания, а не само заради COVID-19.

 • Да избягваме целуването на животни.
 • Да си мием ръцете, след като сме пипали животно.
 • След разходка на куче да му се измиват крайниците, носа и устата, а ако животното се е въргаляло в тревата или по земята - да се изкъпе цялолостно, но само и единствено с кучешки шампоан.
 • Не мийте животните си с дезинфектанти - те сериозно, а понякога и необратимо увреждат, дори изгарят кожата на домашния ви любимец!


Други мерки, които вече са изцяло свързани с пандемията, са:

 • Извеждайте кучетата си на кратки разходки.
 • Не позволявайте други хора да ги прегръщат и галят.
 • Не се събирайте с други стопани за разходки с техните кучета.
 • Носете у вас паспорта или здравната книжка на кучето.
 • Ако имате симптоми на респираторно заболяване, се препоръчва животното ви да се отдели от вас - в друга стая или в друго жилищно помещение.

Някои хора си гледат голи мишлета, които също боледуват
Снимка: Тереза Лаловска, личен архив

Имате ли наблюдения дали сега повече хора изоставят животните си, заради наложената карантина и какво бихте им казала?

Мои познати ми съобщиха, че в Италия масово се изхвърлят домашни любимци и улиците са пълни с породисти кучета и котки, които, тъй като цял живот са живяли в домашни условия със собствениците си, са с притъпени инстинкти за оцеляване навън. Това много често води до летален изход на тези животни, което е ужасно! В България с радост забелязвам, че хората са изключително привързани към домашните си любимци, и досега не съм чула или видяла подобно нещо. Това, разбира се, не означава, че не се случва. По този повод искам да призова собствениците на какъвто и вид животинчета, които имат страхове, относно заразяването им от тях, да се обадят на ветеринарния си лекар и да се посъветват какво да правят, а не директно да изхвърлят съответното животно навън, тъй като го обричат на смърт. Ние ще измислим решение и ще им помогнем винаги. Има ветеринарни клиники с хотел за животни в тях, има и самостоятелни хотели, където домашните им любимци ще бъдат хранени, разхождани и обгрижвани.

Какъв е съветът ви като ветеринар - с какво трябва да са наясно хората преди да решат да вземат животно у дома?

Да си имаш домашен любимец е едно от най-хубавите неща на този свят. Но е и много голяма отговорност и всеки, който иска да си вземе животно, трябва да е наясно с това. Животното е като бебе, което никога не пораства, дори когато остарее, и за което трябва да се полагат постоянни грижи. Следователно трябва да имаме достатъчно време, за да осъществяваме тези грижи. Трябват и финансови възможности, търпеливост и разбира се, много любов. Съветвам всеки човек, който досега не е гледал животно и иска да промени това, предварително много добре да се запознае с целия процес на отглеждане - от храненето, през профилактиката и ваксинациите, до най-честите за породата или вида на животното заболявания. Всичко това, разбира се, може да бъде консултирано с всеки ветеринарен лекар и специалист.

Лекарката с малко коте - пациент
Снимка: Тереза Лаловска, личен архив

 • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
 • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
 • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
 • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
 • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
 • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
 • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
 • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
 • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
 • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си