Извадихме късмет, че кризата около коронавируса се случи във време, когато филмите са леснодостъпни в домовете ни - няма нужда да излизаме, за да идем на кино или до видеотеката (ако изобщо помните какво е това) и не е необходимо да следим програмата на телевизиите, за да видим какво и в колко часа ще дават. Освен това има повече и по-добри сериали, отколкото когато и да било преди. Но дори при всички тези възможности, ако карантината продължи по-дълго, може да се окаже, че не можем да си намерим какво ново да гледаме. В такъв момент е време да се върнем към онези филми и сериали, които обичаме най-много.

Тук сме подбрали 10 от най-добрите сериали от последните 25 години, които са достатъчно интересни или забавни, че може да ги гледате многократно, без да ви омръзнат, а дори напротив - ще ги заобичате повече.

Започваме с комедиите:

“Приятели” (естетсвено)

Снимка: Getty Images

Вероятно няма нужда да ви се напомня за този сериал, превърнал се в култова класика. Милиони души го гледат дори в момента - и такива, които са израсли с него и го обичат още които беше нов, и по-нови фенове, които са родени след финала му преди 15 години и сега го откриват за пръв път.

Въпреки че светът се е променил толкова много (ще се изненадате колко от проблемите, около които се въртят епизодите, биха били разрешени за секунди с помощта на смартфон и достъп до интернет), “Приятели” продължава да е един от най-забавните комедийни сериали на всички времена.

“Как се запознах с майка ви”

Снимка: imdb.com

Разбира се, бихте могли да си пуснете всеки комедиен сериал отново и да ви е забавно, но самата структура на “Как се запознах с майка ви” го прави идеален за повторно гледане.

Сериалът проследява поредицата събития, довели до срещата на главния герой Тед с майката на децата му, на които той разказва историята. Епизодите са пълни със съвсем малки детайли, които няма да разбирате при първото гледане, но ще ви станат ясни при следващите, когато вече знаете защо са важни.

Вероятно може да се направи отделен списък с комедийни сериали, които може да се гледат многократно, затова ще оставим само тези двата и ще минем към по-драматичните и сериозни.

“В обувките на Сатаната” (и “Обедате се на Сол”)

Снимка: imdb.com

Има причина драмата на Винс Гилигън да се счита от мнозина за най-великия сериал, правен някога. Ако не сте го гледали, открийте го и вижте за какво става въпрос. Ако обичате вълнуващи истории с перфекто изградени персонажи и логична последователност на действието (както и напрежение от началото до края), това е сериалът за вас.

А ако вече сте го гледали веднъж и сте го харесали, със сигурност ще го харесате още повече при второто гледане. Винс Гилигън има тази склонност (колкото гениална, толкова и изнервяща) да разтяга максимално сцените, преди да реши да ни даде някакво обяснение, така че при първото гледане със сигурност ви е направило впечатление, че има 5-10-минутни сцени, в които не знаете какво точно се случва. При второто гледане ще са ви много по-интересни, защото знаете към какво водят. Същото важи и за предисторията “Обадете се на Сол”.

“Дарк”

Снимка: imdb.com

Немският сериал в момента пише историята на телевизията. Ако сте му фенове, шансът да сте го гледали само веднъж е съвсем малък. А ако първият път не ви е впечатлил, може би ще успее вторият, когато ще ви е по-лесно да следите сюжета.

В никакъв случай не подценяваме интелекта ви, но сериал с толкова много пътуване във времето и причнинно-следствени връзки, които нямат хронологична последователност (а сега и с преплитащи се паралелни реалности), много трудно може да бъде разбран напълно при първото гледане. Дори да сте схванали главната история (доколкото е възможно на този етап, когато още нямаме третия сезон), пак ще се изненадате колко логично е всичко.

Още предложения за сериали, които може да гледате многократно и да не ви омръзнат може да намерите на следващата страница.

“Изгубени”

Снимка: imdb.com

А ако обичате мистерии, но “Дарк” ви идва в повече, винаги може да се върнете към сериала, който вдъхнови създателите на немската поредица. “Изгубени” е сериал, който в много отношения изпревари времето си. И макар да носи следите на епохата, в която беше създаден (например излишно големият брой епизоди и страхът на създателите да жертват главните герои за да е по-интересна историята), “Изгубени” си остава класика.

Подобно на “Дарк” и тук има мистерии, неща, които не са си на мястото и дори пътуване във времето, но всичко е поднесено постепенно и е много по-лесно да се следи. А и ще си припомните защо Еванджелин Лили и Джош Холоуей бяха секссимволи навремето.

“Игра на тронове”

Снимка: imdb.com

Дори и да не харесвате катастрофалния последен сезон на фентъзи сериала, горещо ви препоръчваме да го изгледате отново.

Ще ви е много по-интересно да следите развитието на персонажите, след като знаете какво ще стане с всеки един от тях (или най-често по какъв начин ще умрат). При второто гледане може дори да намерите известна логика във финалното решение на огнената кралица Денерис, което все още разделя почитателите на сериала.

“Странни неща”

Снимка: imdb.com

Казваме, че “Игра на тронове” е феномен, но истинската изненада беше успехът на почти детския сериал “Странни неща”, който може да се конкурира с високобюджетното епично фентъзи на HBO.

Ако и вие сте от хората, които не можете да кажете точно защо, но обичате историята и героите в “Странни неща”, тогава задължително трябва да го гледате отново. Дори и само за да се порадвате отново на Дъстин, Майк, Уил, Лукас и Ел.

“Имението Даунтън”

Снимка: imdb.com

А ако искате да се почувствате като английски аристократи, сипете си чай и изгледайте отново епизодите на хитовия британски сериал.

“Имението Даунтън” няма заплетен сюжет или скъпи ефекти, но атмосферата е достатъчна, за да направи времето във в изолация много по-приятно.

“Чернобил”

Снимка: imdb.com

А ако искате да усетите атмосферата на истинска катастрофа, върнете се в Припят с невероятния сериал на HBO, който разказва за най-голямата авария на атомна централа в историята на света.

Макар вече да сте го гледали и да знаете какво точно ще стане във всеки епизод, вторият път усещането ще е точно толкова силно, колкото когато епизодите тепърва излизаха.