Маги Смит е забележителна актриса с повече от 70 години опит в киното и телевизията, но повечето хора днес я свързват с два незабравими образа – професор Макгонъгол от „Хари Потър“ и лейди Вайълет от „Имението Даунтън“. В интервю за „ES Magazine“ актрисата призна, че двете роли, които я направиха любимка на милиони в късните години от кариерата ѝ, не са били толкова удовлетворяващи за нея, колкото ѝ се е искало.

Много съм благодарна за работата си в „Хари Потър“ и също така за „Имението Даунтън“, но не бих казала, че беше удовлетворяваща. Не можах да почувствам, че наистина играя.

Маги Смит

Актрисата призна, че ролите, които е имала в миналото, са били много по-предизвикателни и съответно по-интересни. Тя е носителка на две награди „Оскар“ – за филмите „Разцветът на госпожица Джийн Броуди“ и „Калифорнийски апартамент“.

Снимка: imdb.com

Маги Смит играе във всички филми за Хари Потър и изпълнява ролята на взискателната и строга учителка по трансфигурация в „Хогуортс“. Актрисата не пожела да отсъства от филма дори когато се бореше с много тежко заболяване и сценаристите бяха почти готови да не включват героинята ѝ в една от частите на магьосническата поредица.

Снимка: imdb.com

В „Имението Даунтън“ ролята ѝ е на консервативна аристократка, която има богат запас от хапливи забележки и много приятно чувство за хумор. Ролята на Вайълет ѝ донесе 5 номинации за „Еми“, от които спечели 3 награди. Благодарение на нея получи и „Златен глобус“.

„Имението Даунтън“ се превърна в един от най-успешните британски сериали на всички времена и единодушно беше обявен за телевизионен феномен, тъй като във време, в което „Игра на тронове“ доминираше по света с кръв и голи сцени, „Имението Даунтън“ спечели милиони почитатели с чай и английско благоприличие.

Сериалът беше толкова популярен, че създателите му дори направиха пълнометражен филм и вече планират продължение, заради неочаквано големия му успех.