Океаните имат нужда от нас, заяви испанският актьор Хавиер Бардем от трибуната на ООН. Бардем участва в кампания на екологичната организация "Грийнпийс" за създаване на световна мрежа от защитени морски територии, в които да се възстанови подводният живот.

Актьорът настоява за Глобален договор на ООН за Световния океан, който да постави под протекция поне 30% от водните площи до 2030 г.

Хавиер Бардем е в Ню Йорк за предпремиерата на своя филм за експедицията му до Антарктика, реализирана заедно с "Грийнпийс".

Чуйте какво още заяви актьорът във видеото по-горе.

Факти

Изхвърляме 12,7 милиона тона пластмаса всяка година. Ако продължим с това темпо, до 2050 г. в океана ще има повече пластмаса, отколкото морски животни. Шансът рибата, която ядем да съдържа пластмаса, е над 65%.

Мъртвите зони в океаните са вече над 500 – това са големи водни пространства, в които замърсяването е толкова голямо, че водата вече не съдържа кислород. Морските животни не могат да оцелеят в тези зони. Замърсяването с микропластмаса не засяга само морските екосистеми, но и тези на сушата.