Неслучайно големите студия харчат милиони не само за създаването на филм, но и за промотирането му преди премиерата. Филми като "Имало едно време в Холивуд" и "Жокера" бяха обречени да станат блокбъстъри още преди да видим първите им тийзър трейлъри. "Отмъстителите: Краят" дори стана най-гледаният филм на всички времена. За мен обаче тази година ще остане в историята с един филм, за който просто не се говори достатъчно. Филм, за който допреди месец много хора дори не подозираха, че се снима. Става дума за "Ел Камино" - (не)очакваното продължение на сериала "В обувките на Сатаната".

И като казвам, че много почитатели на сериала дори не подозираха за него, не преувеличавам. Преди няколко месеца се появиха слухове, че ще има такъв филм, после дойдоха слуховете, че вече се снима и изведнъж, преди около месец - трейлър и премиерна дата.

Снимка: Getty Images

Целият проект беше довършен в пълна тайна, никой не подозираше нито за какво ще става дума в сериала, нито кой ще участва. Никой не знаеше къде и кога се снима, никой не очакваше, че сме толкова близо до премиерата.

Това е нещо необичайно за Холивуд, защото всяка информация за прогреса на филма е реклама. Всеки скандал около историята или актьорите, също. Режисьорът Винс Гилиган изглежда не се вълнува от допълнителния шум около филма и смята, че оригиналният сериал е достатъчно добра реклама. Аз съм напълно съгласен и се радвам, че избра този подход.

Какво е толкова специалното на "В обувките на Сатаната"

Ако никога не сте чували за "В обувките на Сатаната" (или Breaking Bad), ще си позволя да предположа, с риск да ви обидя, че нямате дори бегла представа какво се случва в сферата на телевизионните сериали през последните 10 години.

Когато разговарям с други хора, които се интересуват от това изкуство, се случва да спорим за качествата на този сериал, но обикновено споровете са в рамките на това дали сериалът е изключително добър или е най-добрият, правен някога. Аз съм за второто.

Снимка: Getty Images

"В обувките на Сатаната" беше излъчван между 2008 г. и 2013 г. Сериалът има 5 сезона и общо 62 перфектни епизода. В него се разказва за изключителен химик, помогнал за създаването на компания за милиарди, който глупаво е продал своя дял още преди компанията да пробие. Сега той работи като гимназиален учител, заработва допълнително на автомивка и трябва да се грижи за болния си от церебрална парализа син и за бременната си съпруга. За капак на всичко му откриват рак и му съобщават, че ще живее само още 6 месеца.

За да не остави семейството си с дългове, след като умре, Уолтър Уайт започва да произвежда наркотици. И се оказва, че е ненадминат! Малко по малко той изоставя образа на добродушния Уолтър и се превръща в ужасяващия Хайзенберг, а малкото му странично "хоби" прераства в наркоимперия за милиони.

Снимка: Getty Images

В сериала няма дракони, вампири и зомбита. Няма голи сцени и вулгаризми. Няма и гнусни сцени на насилие (или поне не толкова много, колкото в други сериали). Успехът на "В обувките на Сатаната" се дължи единствено на перфектната история и на невероятните персонажи, създадени от Винс Гилиган.

Сериалът спечели забележителните 12 награди "Еми" и две "Златен глобус".

Защо съм толкова сигурен, че "Ел Камино" ще е на нивото на "В обувките на Сатаната" без дори да съм го гледал

От горчив опит знам, че продълженията на успешни филми и сериали по-често са провал. отколкото успешни. Мога да дам десетки примери, а вие ще можете да допълните стотици други. Сега обаче съм много позитивно настроен и то само по една причина - Винс Гилиган.

Режисьорът Винс Гилиган на премиерата на "Ел Камино"
Снимка: Getty Images

С "В обувките на Сатаната" и с предисторията му "Обадете се на Сол", Винс Гилиган доказа, че е човек, който не пропуска и най-малките детайли, когато създава филм. Неговите произведения нямат слабо място. И щом успя да превърне предимно комичния образ на Сол Гудман в толкова дълбок и трагичен персонаж в "Обадете се на Сол", представям си какво може да направи с изтерзания Джеси Пинкман, бягащ от закона с шевролет "Ел Камино".

Чакам с нетърпение премиерата на "Ел Камино"

Винс Гилиган и Арън Пол вече представиха филма в Калифорния, като Арън, който играе Джеси, пристигна с колата от заглавието на филма. На събитието бяха и доста актьори от оригиналния сериал, сред които и ненадминатия Браян Кранстън.

Звездите на "В обувките на Сатаната" с режисьора Винс Гилигън на премиерата на "Ел Камино"
Снимка: Getty Images

За всички останало обаче премиерата ще е този петък на стрийминг платформата Netflix.