Уникалната смесица от хорър, фантастика и комедия, подправена с много носталгия и поднесена от гледната точка на деца, успя да превърне Stranger Things („Странни неща“) в най-гледания сериал след „Игра на тронове“ и да помогне на Netflix да изпреварят HBO.

Създатели на сериала са братята Дъфър и именно на тях се дължи феноменалният му успех, но за да постигнат всичко това, те са стъпили върху постиженията на други, преди тях. Остава една седмица до началото на третия сезон, затова решихме да ви припомним кои са хората, без които братята Дъфър никога нямаше да могат да създадат Stranger Things или най-малкото сериалът щеше да е съвсем различен.

Стивън Кинг

Снимка: Getty Images


Историята в Stranger Things е вдъхновена преди всичко от два романа на Стивън Кинг – „То“ и „Подпалвачката“ (известна още и като „Живата факла“). В „То“ група деца се изправят срещу свръхестествено чудовище и го унищожават, а в „Подпалвачката“ става дума за таен правителствен експеримент, който дава на малко момиче телекинетични способности.

Филмът по „То“ е вдъхновен от сериала Stranger Things, а сериалът е вдъхновен от книгата
Снимка: Getty Images


Създателите на сериала не крият вдъхновителите си, така че лесно можем да намерим много препратки към други книги на Кинг, а в една от сцените дори виждаме човек, който чете негов роман.

Самият Стивън Кинг е изключителен фен на Stranger Things и редовно коментира сериала в Туитър:

Любопитен факт обаче е, че успехът и атмосферата на Stranger Things са вдъхновили режисьора Анди Мушети да направи нова екранизация на „То“ – книгата, заради която сериалът съществува.

 

Стивън Спилбърг

Снимка: Getty Images


Stranger Things е вдъхновен и от няколко популярни през 80-те години филма – „Извънземното“, „Дяволчетата“, „Близки срещи от третия вид“ и „Полтъргайст“. Всички тези филми са създадени, режисирани или продуцирани от Стивън Спилбърг.

Сцената с колелото е една от най-известните в „Извънземното“
Снимка: imdb.com

Големият американски режисьор също е почитател на сериала: „Stranger Things е чиста научна фантастика, казва Стивън Спилбърг. Той е взел неща от мои филми, но по един брилянтен начин. Сериалът е страхотна амалгама от жанрове и всичко се свежда до едно нещо – обичаш тези деца и не искаш нищо лошо да им се случи.“

Джордж Лукас

Снимка: Getty Images


Действието в сериала се развива 80-те години, така че няма как да не стане дума за най-големия феномен в киното по това време (а може би и изобщо) – „Междузвездни войни“.

И Ел, като Люк, се учеше да използва Силата
Снимка: imdb.com


Епосът на Джордж Лукас не само е любим филм на децата и се цитира постоянно, но и е вдъхновил някои от сцените, като например момента, в който Ел се опитва да премести влаков вагон само с мисълта си и не успява, докато не осъзнава, че тежестта няма значение – препратка към известната сцена с Йода и Люк Скайуокър от „Империята отвръща на удара“.

Ридли Скот

Снимка: Getty Images


Когато става дума за симбиоза межди жанровете хорър и научна фантастика, няма по-известен филм от класиката „Пришълецът“ на Ридли Скот. Филмът, който разказва за извънземно чудовище, което напада екипажа на космически кораб, има няколко много запомнящи се сцени - като начина, по който пришелците напускат телата на заразените хора и яйцата, от които излизат извънземните.

Яйцето от Stranger Things силно наподобява яйцата на пришълците
Снимка: imdb.com

В Stranger Things има сцена, в която можем да видим яйце, което много прилича точно на яйцата от поредицата на Ридли Скот.

Всъщност приликата е толкова голяма, че сред феновете се появи теория, според която Stranger Things всъщност е тайна предистория на „Пришълецът“.

М. Найт Шаямалан

Снимка: Getty Images


Създателят на „Шесто чувство“ е един от най-интересните режисьори в Холивуд - едновременно е сочен като най-лошия режисьор изобщо и като гении. М. Найт Шаямалан играе много важна роля за съществуването на сериала, макар да не е участвал по никакъв начин в продукцията и сериалът да не е базиран върху никой негов филм.

Когато през 2015 година Шаямалан започна да работи по сериала си „Уейлърд пайнс“, братята Дъфър имаха един единствен, не много успешен (в комерсиално отношение) филм – нискобюджетният „Скрити“. Шаямалан обаче харесал филма и това, което братята успели да постигнат с ограничения си бюджет и ги взел за сценаристи на някои от епизодите.

Братята Дъфър са работили по сериала Уайлърд Пайнс на Шаямалан
Снимка: imdb.com

След като видели възможностите, които телевизията предлага и предимствата на сериалите пред киното, братята решили да създадат свой сериал и така се стигнало до Stranger Things.

Може да гледате целия трети сезон на сериала на платформата Netflix от 4 юли.