Битката за Вестерос, континентът, на който се развива по-голямата част от действието на „Игра на тронове“, може и да приключи, но истинската война се води в социалните мрежи. Последният сезон предизвика повече дискусии сред феновете, отколкото който и да било преди това. И най-задаваният въпрос в момента е дали финалът на „Игра на тронове“ беше добър, или заслужава да се презаснеме.

Последният сезон на „Игра на тронове“ – рекорди и провали

Снимка: Getty Images

През последните две години манията около „Игра на тронове“ се разпали като горски пожар. Благодарение на решението на създателите да забавят последните 6 епизода с повече от година, поредицата успя да спечели над 10 милиона нови фенове и се превърна в най-гледания сериал на HBO за всички времена, разбивайки убедително рекорда на „Семейство Сопрано“ отпреди близо 20 години.

Огромният брой нови зрители обаче не се отрази толкова добре на коментарите за сериала, които ставаха все по-критични с наближаването на развръзката. Феновете критикуваха епизодите почти за всичко – от осветлението по време на Битката за Зимен хребет, през забравените в кадър чаши с кафе и бутилки с вода, до развитието на сюжета и мотивацията на героите.

Още преди последния епизод в интернет се появи петиция, подписана вече от близо милион и половина души, която призоваваше HBO да наеме „компетентни сценаристи“, за да напишат по-добър финал.

Какъв е проблемът с последния сезон на „Игра на тронове“?

Има няколко неща, които карат феновете да чувстват, че новите епизоди в сериала не могат да достигнат нивото на старите. На първо място е скоростта, с която се развиват събитията. Последните два сезона изглеждат препълнени с действие и няма начин да не останем с усещането, че сценаристите не отделят достатъчно внимание на детайлите и на развитието на персонажите.

Друга причина е, че част от почитателите на поредицата книги „Песен за огън и лед“ са разочаровани, че HBO решиха да завършат историята сами, вместо да изчакат излизането на последните две книги на Джордж Р. Р. Мартин. Това обаче е напълно разбираемо решение, защото засега няма информация кога можем да очакваме следващата книга. Чакането може да продължи с години.

 

Снимка: Getty Images

Не всички мразят финала на „Игра на тронове“

Критиките към сериала предизвикаха и обратната реакция – недоволство сред хората, които харесват начина, по който всичко беше завършено.

Един от хората, които защитиха финала, е актьорът Педро Паскал, който изпълни ролята на Пепелянката в четвърти сезон. Неговото участие беше сравнително кратко и приключи с най-запомнящата се смърт в изпълнения с насилие сериал. В Туитър, където критиките към последния епизод бяха най-жестоки, Паскал написа просто „Млъквайте, беше си перфектен.“

Друг почитател на последните епизоди е големият американски писател Стивън Кинг, който е и страстен любител на сериали като цяло и на поредицата „Игра на тронове“. „Има много негативизъм около последните епизоди, казва Кинг, но според мен причината е, че хората не искат НИКАКЪВ финал. Но знаете какво казват: "Всичко хубаво някога свършва“.

Бъдещето на света на „Игра на тронове“

Въпреки критиките към създателите на сериала, това няма да е последното от Вестерос, което гледаме. Вече се знае, че ще има няколко допълнителни филма и сериала в същия свят, като работата по първия от тях започва тази година и ще разказва историята на континента от „Игра на тронове“ 1000 години преди това, което видяхме в сериала.