Първата интерпланетарна агенция, основана в Испания - Astroland “Ares Station” - тества технологии и развива умения за приспособяване на хората към враждебната среда на планетата Марс. За целта учени и архитекти превърнаха пещера близо до Аредондо в Кантабрия, Северна Испания в човешка колония, подобна на тази, която би била необходима за живот на Червената планета.

Липсата на атмосфера, екстремните ниски температури и космическите лъчи на Марс най-вероятно биха принудили новите човешки общества да живеят под земята. Преди да влязат в пещерата за 4 дни и 3 нощи, участниците преминават 26 дни онлайн обучение и 3 дни интензивна тренировка.

По време на престоя си участниците преживяват космически разходки със симулиране на безтегловност и се учат да създават храна в специални лаборатории. По време на първата мисия, която е била за периода 15-19 юли, са участвали петима души. В една мисия могат да участват максимум 10 души. Цената е 6000 евро на човек.

От Astroland споделиха, че “Ares Station” вече има своята първа сполучлива мисия и пещерата е отворена за всички, които искат да преживеят марсианско приключение.