Във времена на социална изолация и карантина, когато е почти невъзможно да се качиш на кола или самолет и да пътуваш, издателство ICU е решило да стартира интересна кампания: #ПътувамБезПаспорт. Тя представлява покана да заменим географските пътешествия с пътешествия на въображението чрез книгите. 

Български и чуждестранни автори на семейното издателство, хора от екипа, както и всеки почитател на четенето, са поканени да заснемат кратко видео, в което да отговорят на въпроса: “Коя е книгата, която те е отвела най-далеч?”. 

Кампанията цели да стимулира креативността на читателите и да ни припомни, че за някои от най-вълнуващите пътешествия не е нужен паспорт - интересната книга също е начин да прекосяваме граници. Споделете своята книга, отвела ви най-далеч - която и да е тя, когато и да сте я прочели. Акцентът на инициативата е споделеното изживяване от четенето. 

"Може да звучи парадоксално, но точно сега му е времето да пътуваме – всички ние, които обогатяваме дните си с книги. Нима има по-голяма свобода на придвижване във времето и пространството, във въображението ни, от тази, която ни дава една добра история? Сутринта се събудих с едно изречение от любимия Керуак: "Because there was nowhere to go but everywhere" ["Няма къде да се отиде, освен навсякъде" - бел. ред.] Това "навсякъде" днес ни е подарък", казва Невена Дишлиева-Кръстева от издателството.

Видеата могат да се изпращат на електронната поща на издателството, а ако читателите ги споделят от личните си профили, могат да използват хаштаг #ПътувамБезПаспорт. За предпочитане е да са снимани вертикално със смартфона, с дължина 2-3 минути.

Финалът на кампанията ще зависи от преустановяването на извънредното положение в страната. Освен споделянето на изпратените видеа в социалните мрежи, след края на кампанията ще бъде направено и общо видео с кадри от всички споделени книжни пътешествия, което ще бъде публикувано на сайта и в каналите на издателството в социалните мрежи.