Във времена на социална изолация заради пандемията от новия коронавирус, стартирахме поредицата #ОстанетеСиВкъщи с известни български артисти - писатели, поети, музиканти, режисьори и актьори, които ще представят любимите си книги, филми и музика. Така че всеки да може да им се наслади - не само по време на самоизолацията вкъщи, но и винаги да намира вдъхновение в тях. 

Снимка: Евгений Милов

Новият гост в рубриката #ОстанетеСиВкъщи е българският поет, писател и сценарист Калин Терзийски, носител на награда за литература на Европейския съюз (2011) с книгата "Има ли кой да ви обича". Писателят е номиниран четири пъти за наградата "Хеликон" за романите "Алкохол" (2010) и "Лудост" (2011), както и за сборниците си с разкази "Има ли кой да ви обича" (2009) и "Любовта на 35-годишната жена" (2010).

Разговаряме днес с Калин Терзийски за любимите книги, към които обича да се връща с удоволствие.

Снимка: Евгений Милов

Когато човек се затвори сам със себе си - има огромния шанс да опознае още малко от територията на това странно море, което е сам той. А за да опознаваш едно море - трябват ти всякакви навигационни уреди, астролабии и компаси; книгите вършат идеална работа точно по този начин. И - бъдете будни!

"Бродягите на Дхарма" от Джак Керуак

Това е една много освобождаваща книга, за хора, които не искат да спазват правилата на традиционния морал, защото изграждат свой – морал на свободата и състраданието. Това е книга, която ме насочи и към източната мъдрост.

"Съкращения" от Данийл Хармс

Може би това е книгата, която ми е повлияла най-много – за целия ми живот. Заедно с Библията. Да живее абсурдът! Весел и неудържим, разрушаващ всякакви ограничения! От нея аз цял живот черпя и смях и вдъхновение.

"Вечери в селцето край Диканка" от Николай Гогол

Това е блестяща, поетична, мистична и много стилна книга. От нея съм се учил на стил и на усет за колоритното. Остроумна и чудесна, същински читателски деликатес.

"Пътеводител на галактическия стопаджия" от Дъглас Адамс

А това е най-остроумната книга, за която се сещам. 

"Стръкчета трева" от Уолт Уитман

"Стръкчета трева" е може би единствената стихосбирка, която наистина бих взел на пустинен остров, ако имам възможност да взема само една стихосбирка. Пък и ако трябва да избирам между нея и един сандък романи – бих предпочел нея. Истински извор на мъдрост е тя.

"Книга апокрифи" от Карел Чапек

Такава зряла, красива и честна философска проза – как да не я обичаш! Карел Чапек е един от последните велики мислители-хуманисти. И затова си заслужава да почетеш. А и защото пише ужасно забавно.

"Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет" от Робърт Пърсиг

Самата световна философия – през един критичен поглед, през погледа на човек, който мисли до полудяване! Умна книга, която разширява хоризонта ти на мислене изключително много. 

"Приключенията на добрия войник Швейк" от Ярослав Хашек

Гигантски мислител, веселяк и пацифист е Ярослав Хашек, бих го сравнил може би само с Омир. И тази книга е силна колкото Илиадата. Но е около един милион пъти по-смешна!

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си